DEÜ Genetik Hastalıklar Tanı Merkezi Yenilendi

1.329

Dokuz Eylül Üniversitesi Araştırma Uygulama Hastanesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Genetik Hastalıklar Tanı Merkezi’ni yenilenen yüzüyle hizmete açan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Genetik yatkınlık ve erken tanı konusunda hastanemizin gücüne güç katan merkezimizin yenilenen çalışma ortamlarında rutin uygulamaların yanında, geliştireceğimiz yeni yöntemlerle ülkemize, milletimize, insanlığa fayda sağlayacak hizmetlerimize devam edeceğiz” dedi.

Sağlık hizmetleri teknolojik gelişmelere en hızlı şekilde adapte olan ve yeni yöntemlerin kullanımını sağlayan alanların başında geliyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Araştırma Uygulama Hastanesi de hem yetkin sağlık personeli yetiştirmek hem de hastalarına kaliteli hizmet sunabilmek adına bu gelişmeleri çok yakından takip ediyor. Tedavi ortamlarını sürekli yenileyen, cihazlarını ve yöntemlerini güncel tutan DEÜ Araştırma Uygulama Hastanesi, hastalıkların erken teşhisi ve proaktif önlemlerin merkezinde yer alan birimlerden biri olan Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Genetik Hastalıklar Tanı Merkezi’ni yenileyerek hizmete açtı.

Açılışta konuşan Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Göreve geldiğimizde ilk senato toplantımızda hocalarımız Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Genetik Hastalıklar Tanı Merkezi’nin çalışma ortamlarının iyileştirilmesi konusunda beklentilerini ilettiler. Yılda 20 bin hastaya poliklinik hizmeti veren merkezimizin bu ihtiyacını karşılamak için harekete geçtik. Hocalarımızla çalışma ortamlarının gerekliliklerini konuştuk ve yerine getirdik. Bugün de merkezimizi yeni yüzüyle hizmete açmanın gururunu yaşıyoruz. Hocalarımızın burada önemli çalışmalara imza atacağından şüphemiz yok. Hali hazırda, yürüttüğü araştırmalarla hastaların tanısına ve tedavisine katkı sağlayan merkezimizde; TÜBİTAK projesi ile AR-GE’si kurumumuz tarafından yapılan kanser panelinin rutinde çalışılması, bu kitlerin üniversitemiz teknoparkında üretilmesi, NIH ve HORIZON gibi projeler ile yeni nesil teknolojilerin analizinde görev alabilecek nitelikli biyoinformatik uzmanlarının eğitilmesi, araştırma projelerinin yanında rutin hizmete de katkıda bulunmalarının sağlanması, öğretim üyelerimizin AR-GE’si kurumumuz tarafından yapılan translasyonel tıp ürünlerini teknoparkımızda üretmesi gibi hedeflerle yollarına devam edecekler. Biz de bu çalışmalarında yönetim olarak elimizden gelen desteği sağlamaya devam edeceğiz” diye konuştu.

KENDİ PANELİNİ ÜRETİYOR

Genetik Hastalıklar Tanı Merkezi hakkında bilgi veren Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayfer Ülgenalp, hastalıkların teşhisi açısından hastaneye önemli bir güç kazandırdıklarını belirterek, “2019 yılında 1.110’dan fazla test uygulaması yaptığımız merkezimizde yılda 10 binden fazla yeni nesil dizileme çalışması gerçekleştirilebiliyor. Ayrıca, 80’den fazla hastalık ile ilişkili geni de analiz edilebiliyoruz. 100’den fazla farklı panel testi uygulanan tanı merkezimizde, ihtiyaç doğrultusunda yeni paneller oluşturulurken, mevcut panellerin güncellenmesi sürecini de devam ettiriyoruz. Yeni Nesil Dizileme yöntemi ile Türkiye’de birkaç merkezde uygulanabilen kanser hastalarında Likit biyopsi ile periferik kandan kansere ya da kişiye özgü yaklaşımlar ile çalıştığımız testlerde güvenilir bir merkeziz. Ülkemizde üniversite hastaneleri içerisinde bir ilk olarak Tüm Genom Dizileme testini uygulama konusunda çalışmalarımız da devam ediyor” dedi.

İlgili Yazılar