DEÜ AKADEMİK YILINI BAKAN PAKDEMİRLİ İLE AÇTI

6.184

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin 2020-2021 Akademik Yılı açılışında konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye’nin geleceğin bilginin gelişmesi ve bilimsel çalışmaların arttırılmasıyla olacağını söyledi. Dokuz Eylül Üniversitesi’ne bu konuda büyük iş düştüğünü kaydeden Pakdemirli, “Ülke olarak daha iyi yerlere gelmek için bilgi ve entelektüel seviyemizi yükseltmeliyiz. Önümüzdeki 30 yıllık dönemde İzmir’e ve Dokuz Eylül Üniversitesi’ne önemli görevler düşüyor. Gençlerimiz kendilerini geliştirmek için çalışmalılar. Başarısızlıktan korkmadan, ders çıkararak kendilerini geliştirmeliler” dedi. DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar da, “Ulusal ve uluslararası alanda nitelikli akademik faaliyetleriyle ön plana çıkan üniversitemiz, ülkemizin ve insanlığın selameti için var gücüyle çalışmaktadır” diye konuştu.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) 2020-2021 Akademik Yılı açılış töreni Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin katılımıyla gerçekleşti. Sabancı Kültür Merkezi’ndeki törene İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Tarım ve Orman Bakanı’nın eşi Dr. Ahu Pakdemirli, İzmir Milletvekilleri, Cumhuriyet Başsavcısı, İzmir’deki üniversite Rektörleri, İzmir Bürokrasisinin üst düzey temsilcileri, DEÜ akademik ve idari personeli ile öğrencileri katıldı. İlk Olarak Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla başlayan tören, daha sonra DEÜ Sabancı Kültür Merkezi’nde devam etti. Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Orkestrası ve Korosu eşliğinde okunan İstiklal Marşı’nın ardından müzik dinletisi gerçekleşti. Dokuz Eylül Üniversitesi’nin tanıtım filminin gösteriminin yapıldığı Akademik Yıl açılışında, akademik birimlerini derece ile kazanan DEÜ’lü öğrencilere hediyeleri takdim edildi.

DEÜ AİLEMİZİN PARÇASI

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin 2020-2021 Akademik Yılı Açılış törenine katılan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye’nin geleceğinin bilimin gelişmesi ile sağlanacağını kaydetti. Bakan Pakdemirli, “Değerli Rektör Hocama Akademik yıl açılışına davetlerinden dolayı teşekkür ediyorum. Duyunca koşa koşa gelirim dedim. Dokuz Eylül Üniversitesi bizim için ailenin bir parçası gibi. İnşallah Ankara’da işlerim bitince akademik hayata burada eğitici olarak dönerim. Türkiye son 18 yılda; milletin desteğini almanın gücüyle Türkiye’de refah düzeyi yükseldi ve o paradoksu yendi. Türkiye her konuda dünyanın en iddialı projelerine imza atıyor. Güçlü ekonomiler listesinde 13. sıradayız. İyi bir yere geldik. Burada kalmak ve daha yerlere gelmek için bilgi ve entelektüel seviyemizi yükseltmeliyiz. Bilgi ve bilim olmadan daha ileriye gitme şansımız yok. Türkiye’nin sıçrayışı bilgi ve bilim ile olacak. Önümüzdeki 30 yıllık dönemde aksiyon almamız için üniversitelere, İzmir’e ve Dokuz Eylül Üniversitesi’ne önemli görevler düşüyor” ifadelerini kullandı.

“BAŞARISIZ OLMAKTAN KORKMAYIN, DERS ALIN”

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, gençlerin idealist olmalarını ve ülkeleri için çalışmalarını öğütleyerek, “Ben daima iyi bir izleyici oldum ve başarılı insanları takip ettim. Maddiyatı ön plana koymayın. Burada çok değerli hocalarım var. Hepimiz bilim üretmek için Türkiye sevdalısı olarak çalışıyorsunuz. Gençleri bu yönde biraz daha motive etmeliyiz. Her zaman başarıyı elde etme şansımız yok. Hayatımda bir sürü yanlışım var. Önemli olan bunlardan ders almak. Arada mutlaka başarısızlık olmak zorunda. Bunlardan yılmamak gerekiyor. Kolunuza daha fazla bilezik takın, heybenizi doldurun. Çünkü hayat boyu gideceğiniz yolda, yol ayrımlarına geleceksiniz. Ne olacağını hiçbir şekilde bilemiyorsunuz. Hepimiz kariyer planı yaptık. Fakat hayat bizleri başka bir yöne götürebiliyor. Bu yolculuğa çıkmışken donanımınızı arttırmadan devam etmenin imkanı yok. Heybenizi diplomalar, sertifikalar, teknolojiyi takip ederek, yabancı dil öğrenerek doldurmalısınız. Büyük bir Türkiye inşa ediliyor. Gençlerimiz bizim için Türkiye’nin mimarları olacaksınız. Kararlılıkla yeni Türkiye için el ele yürüyor olacağız” diye konuştu.

“DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİNDEN BEKLENTİMİZ BÜYÜK”

Tarımın gelişmesinde bilimin büyük rolü olduğunu anlatan Bakan Pakdemirli, şunları söyledi:

“Dünyada ve Türkiye’de nüfusun ve gıda ihtiyacının arttığı noktada bilim olmadan ihtiyacı karşılama şansımız yok. Dokuz Eylül Üniversitesi hayvancılıkla ilgili önemli çalımalar yapıyor. Kiraz ilçemize İzmir’in ilk Veteriner Fakültesini kazandırdı. Bu önemli çalışma için teşekkür ediyorum. Tarım demek, ekonominin kendisi demek. Tarım, ekonomistlerin, turizmcilerin, sağlıkçıların ve bütün alanların ilgilendiği bir konudur. Bu sebeple Dokuz Eylül Üniversitesi’nden beklediğimiz çok şey var. Bilgi ve bilim olmadan tarımda önümüzdeki 30-40 yılı yönetemezsiniz.”

SORUMLULUKLARIMIZI YERİNE GETİRİYORUZ

Akademik Yıl açılışında konuşan DEÜ Rektörü Hotar, Üniversite olarak ulusal ve uluslararası nitelikte akademik faaliyetler yürüttüklerini kaydederek, “Ülkemizin saygın markalarından birisi olan ve bu yıl 38’nci yaşını kutlayan üniversitemiz, öğretim ve araştırma faaliyetleri ile kamusal hizmetlerini başarıyla yerine getiren; milli ve manevi değerlerine bağlı kuşaklar yetiştiren; güzel kentimizin kalkınmasına önem veren bir yükseköğretim kurumudur. Ulusal ve uluslararası alanda nitelikli akademik faaliyetleriyle ön plana çıkan üniversitemiz, ülkemizin ve insanlığın selameti için var gücüyle çalışmaktadır. Özellikle Covid-19 salgınıyla ortaya çıkan tabloda üniversitemiz, bölgesel ve ulusal anlamda sorumluluklarını yerine getirmektedir.  Kazanımlarını ve değerlerini mensuplarımızın olağanüstü gayretlerine borçlu olan kurumumuz, her daim aziz milletimize hizmet etmekte; devletimizin verdiği görevleri de titizlikle icra etmektedir. Üniversite yönetimi olarak bizler de kurumumuzun bilgisine, birikimine ve tecrübesine dayanarak birçok projeyi hayata geçirdik; ülkemizin geleceğine eser kazandırmaya özen gösterdik” dedi.

DEÜ’NÜN İKİ YILINI ANLATTI

İki yıllık görev süresi boyunca DEÜ’nün İzmir’e birçok ilki kazandırdığını belirten Rektör Hotar, “Aliağa’da Mesleki ve Çevresel Hastalıklar Hastanesi’nin temelini attık; Diş Hekimliği Fakültemizin resmi kuruluşunu gerçekleştirdik. Seferihisar’daki spor kompleksimiz ile Buca Tınaztepe’deki Yarı Olimpik Yüzme Havuzumuzun inşaatına başladık. Bölgesel hizmet sunan hastanemiz bünyesinde; Türkiye’nin ilk Translasyonel Onkoloji Anabilim Dalı ile Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni hizmete açtık. Alsancak’taki Rektörlük Binamızı korunması gereken kültür mirası olarak tescil ettirdik; hastanemizin Sağlık Bakanlığı’nın SKS değerlendirmesinde 100 üzerinden 97.65 puan almasını sağladık. Güzel Sanatlar Fakültemiz ile Devlet Konservatuvarımızın Balçova’daki yerinde dönüştürülmesi için Mimarlık Fakültesi’ndeki hocalarımızdan bir ekip kurduk; proje çizimlerine ve çalışmalara başladık. Türkiye’nin ilk Bayrakbilim ve Türk Bayrakları Müzesini açtık. Fakülte ve bölümlerimizi uluslararası standartlara uygun akredite ederken; yerleşkelerimizdeki fiziki altyapımızı güçlendirmeye özen gösterdik. Bunu yaparken derslikleri, laboratuvarları, sosyal alanları, tesisleri ve öğrenci yurtlarını baştan aşağı yeniledik. Önümüzdeki günlerde Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle ‘Göç’ temalı uluslararası bir sempozyum daha düzenleyeceğiz” diye konuştu.

“TARIM VE HAYVANCILIK ÜLKEMİZİN GELECEĞİ”

Tarımın ve hayvancılığın varlığı, ülkemizin de geleceğidir” düşüncesiyle geçtiğimiz yıl Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle İzmir’deki ilk Veteriner Fakültesini Kiraz İlçemizde hizmete açtık” diyen DEÜ Rektörü Hotar, “Amacımız, hem ilçenin hem de bölgenin kalkınmasını sağlamak oldu. Böylece öğretim ve araştırma faaliyetlerimize hızlı şekilde başladık. Salgınla birlikte, Covid-19’un hayvanlar üzerindeki etkilerini inceleyecek bir çalışmayı başlattık. Bunun yanı sıra hayvansal üretim yapan işletmelerle kurduğumuz temaslarda, Cumhuriyet tarihimizin rekor düzeydeki teşvik ve desteklerinin ne kadar olumlu sonuçlar çıkartabileceğini de gördük. Dolayısıyla üniversite olarak, sektöre daha fazla destek vermeyi arzuluyoruz. Bu nedenle de Bakanlığımızın İzmir’de yürüteceği çalışmalarda yer almaya hazır olduğumuzu belirtmek isteriz” ifadelerini kullandı. Rektör Hotar, Hatay ve Kahramanmaraş’ta çıkan yangınlar sonrası hızlı bir şekilde fidan bağışı kararı aldıklarını dile getirerek, “Geçen yıl kentimizdeki orman yangınlarının ardından üniversite olarak habitatın canlanması adına 1 milyon fidan bağışında bulunmuştuk. Ne üzücüdür ki, kısa süre önce benzer bir felaket hainlerin eliyle başımıza getirildi; Hatay ve Kahramanmaraş’taki yangınlarda yüzlerce dekarlık alan içindeki canlılarla birlikte yok oldu. Üniversite olarak huzurlarınızda söz veriyoruz, bu alanlar dikime hazır hale getirilince biz de fidanlarımızı toprakla buluşturacağız” dedi. 

KAPIM SİZE AÇIK

DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Özlük haklarından kadro atamalarına; bilimsel proje desteklerinden Ar-Ge faaliyetlerine kadar aklınıza gelecek her konuda sizinle hem fikirim; sizin destekçinizim. Ancak bizler moralimizi bozarsak; çeşitli nedenlerle mesleğimize olan ilgimizi yitirirsek, orada ilimden irfandan söz edemeyiz. Üstelik örnek alınacak insanlar da olamayız; ömrümüzü önyargıların peşinde koşarak tüketiriz. Sizlerden ricam, akademik ve idari çalışmalarınızı ara vermeden sürdürmenizdir. Rektörlüğümüzün kapısı sizlere daima açıktır. Kim ne iddia ederse etsin böyle de kalacak. Her zaman sizi beklerim. Türkiye’nin dört bir yanındaki milyonlarca vatandaşımız, sizin gayretlerinizin sonuçlarını bekliyor. Çünkü sizler onların hoca olarak saygı duyduğu; evlatlarını emanet ettikleri insanlarsınız. Şu zorlu dönemdeki gayretlerinizi takdir etmemek elde değil; bu sebeple hepinize içtenlikle teşekkür ediyorum.”

ÖĞRENCİLERE SESLENDİ

Rektör Hotar, “Üniversitemizin mensubu olma ayrıcalığına sahip bireyler olarak, aydınlık geleceğinize emin adımlarla ilerleyeceksiniz. Uzmanlık alanınıza yönelik kazandığınız akademik bilgiler sizlere yol gösterecek; hocalarınızın tecrübeleri çalışmalarınıza ışık tutacak; kurduğunuz dostluklar ise kariyer yolculuğunuzda sizlere destek olacaktır. Size değer veren bir büyüğünüz olarak söylemek isterim ki, hangi bölümden ya da programdan mezun olursanız olun; aklınızın ve vicdanınınız yolundan lütfen ayrılmayın. Maddi kaygılar peşinde koşarak, hayatın güzelliklerini kaçırmayın. Girişimci olun ama temkinli davranın. Aklınızı kimseye emanet etmeyin; hata yapmaktan da korkmayın. Aziz milletimize ve ailenize karşı sorumluluklarınızı yerine getirin. En önemlisi de bu ülkeyi sizlere emanet eden şehitlerimizi, kahramanlarımızı, gazilerimizi asla unutmayın. Birlik ve beraberliğimiz için hayatlarını hiçe sayan; güzel ülkemizin kurulmasında ve bugünlere gelmesinde emeği geçen başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere aziz şehitlerimizi ve devlet büyüklerimizi rahmetle anıyor; kahraman gazilerimize sağlık ve afiyet diliyorum” diye konuştu.

“GENÇLERİ AYDINLATMAYA DEVAM EDECEK”

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger de “Ülkemizin seçkin üniversitelerinden biri olan Dokuz Eylül Üniversitesi’nin açılışı vesilesiyle buradayız. Ülkemizin seçkin öğretim kurumlarından olan Dokuz Eylül Üniversitemiz gençlerimizi aydınlatmaya, ülkemizin gelişimine katkı koymaya devam etmektedir. Yüksek öğrenci sayısı, kaliteli akademik yapısı ve teknolojik altyapısıyla öncü üniversitelerimizdendir. Ege bölgesinin cazibe merkezi olan İzmir’de kamu-üniversite ortaklıklarına katkı koyan ve her türlü desteği veren üniversitemize teşekkür ediyoruz. Her ne kadar Covid-19 nedeniyle eğitim aksamış olsa da önceliğimizin insan hayatını korumak olduğunu unutmamalıyız” dedi.

PAKDEMİRLİ’YE ÇİNİLİ ESER TAKDİM EDİLDİ

Rektör Hotar, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri tarafından hazırlanan çini eser takdim etti. Açılış töreni, akademik birimlerini derece ile kazanan DEÜ’lü öğrencilere hediyeleri takdim edilmesinin ardından aile fotoğrafının çekilmesiyle son buldu.

İlgili Yazılar