RÜZGARIN GÜCÜ DEPARK’LA ENERJİYE DÖNÜŞECEK

487

Dokuz Eylül Üniversitesi Teknoparkı (DEPARK), üniversite-sanayi işbirliği çalışmaları kapsamında MİLRES firmasıyla ülkemizdeki rüzgâr potansiyelinin enerjiye dönüştürülmesi için çalışmalarını sürdürüyor. DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, DEÜ’lü akademisyenlerin katkılarıyla gerçekleştirilen çalışmaların yerli ve milli üretime hizmet edeceğini ve enerjide dışa bağımlılığı azaltacağını ifade etti.

Türkiye’de yüksek teknoloji üretiminin ve teknolojik girişimciliğin öncü ve lider teknoparkı olma hedefiyle çalışmalarına devam eden Dokuz Eylül Üniversitesi Teknoparkı (DEPARK) ve MİLRES Rüzgar Enerji Sistemleri Anonim Şirketi, rüzgar teknolojileri ve enerjide dışa bağımlılığı azaltacak projeler için çalışmalarını sürdürüyor. Üniversite-sanayi işbirliğinin en güzel örneklerinden birini uygulayan ve yerli ve milli teknolojilere odaklanan DEPARK ve MİLRES yöneticileri, bu kapsamda gerçekleştirilecek ortak hedeflere yönelik toplantılarına devam ediyor. İki kurum yöneticileri sanayi-üniversite işbirliği üst başlığı altında üçüncü kez bir araya gelerek rüzgâr türbinlerinin güç elektroniği sistemlerinin tasarımı, teknik analizleri ve DEÜ’lü akademisyenlerin proje yapacağı katkıları değerlendirdi. Proje ile rüzgâr enerjisi alanında yapılan çalışmaların fabrika yatırımına dönüştürülmesi hedefleniyor.

ENERJİDE DIŞA BAĞIMLILIĞI AZALTACAK

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin ülkemizin kalkınmasını sağlayacak girişim ve girişimcileri desteklemeye devam ettiğini söyleyen DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Üniversitemizin öğretim ve araştırma faaliyetleri dışında Türkiye’nin yerli ve milli hedeflerine yönelik sorumlulukları da bulunuyor. Bu konuda kendimizi yetkin ve donanımlı görüyor; bünyemizdeki kurumlarla devletimizin başlattığı milli teknoloji hamlesine katkı koymak için var gücümüzle çalışıyoruz. Ülkemiz için stratejik öneme sahip enerji sektöründe atılan her adıma da katkı vermeye devam ediyoruz. Türkiye’nin rüzgâr enerjisinde sahip olduğu ciddi potansiyeli biliyor; yerli ve milli ürünlerle büyüyen bir sektör için Dokuz Eylül Üniversitesi olarak biz de elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. DEPARK ve MİLRES’in güçlerini birleştirdiği bu projenin de ülkemizin enerji alanında hamlelerine katkı koyacağına ve enerjide dışa bağımlılığı azaltacağına inanıyoruz. Çalışmada emeği geçenleri tebrik ediyor; ülkemize ve milletimize hayırlı sonuçlar doğurmasını diliyoruz” dedi.

YATIRIMA DÖNÜŞECEK

MİLRES Rüzgar Enerji Sistemleri Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Cem Yalçın ise, Ar-Ge süreçleri için güçlü bir işbirliği içinde olduklarını belirterek, orta ve yüksek tribünlerin üretiminde, özellikle tasarım doğrulama çalışmalarında akademik bilgi seviyesine olan ihtiyacın Dokuz Eylül Üniversitesi akademisyenleriyle çözülebileceğine değindi. Şirketlerinin projeyi hızlı bir şekilde fabrika yatırımına dönüştürmeyi hedeflediğini belirten Yalçın, Balıkesir Dursun Bey OSB’deki fabrika yatırımının finansmanı amacıyla MİLRES-Girişim Sermayesi Yatırım Fonu kurulduğunu kaydetti.

DEPARK A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Özgür Özçelik ise enerji teknolojilerinin üretimine yönelik Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerine devam edeceklerini ifade ederek, “DEPARK olarak, MİLRES’ın yerli ve milli rüzgar alanında yaptığı çalışmalara da destek vermeyi sürdüreceğiz’ diye konuştu.

İlgili Yazılar