DEÜ’DEN EKOLOJİK SORUMLULUK VURGUSU: “DÖNGÜYE ÇAĞRI” SERGİSİ SANATSEVERLERLE BULUŞTU

15

Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, ‘Döngüye Çağrı’ sergisiyle ekolojik sorumluluk ve sıfır atık bilincini sanatla buluşturdu. İzmir Kültür ve Sanat Fabrikası Sanat Sokağı’nda açılan sergi, atık kumaş ve yan ürünlerin sanat eserine dönüşümünü gözler önüne sererek, çevresel sürdürülebilirliğe dikkat çekti.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi, çevresel sürdürülebilirlik ve sıfır atık bilincini sanatla buluşturan “Döngüye Çağrı” adlı tekstil/lif sanatı sergisini, İzmir Kültür ve Sanat Fabrikası’nda sanatseverlerle buluşturdu. 13 eserden oluşan sergi, DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü öğretim elemanlarının ekolojik sorumluluk perspektifini gözler önüne seriyor. Serginin küratörlüğünü, DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi’nden Öğr. Gör. Dr. Mustafa Kula ve Doç. Dr. Sevda Demir Parlak üstlendi.

ATIKTAN SANATA

Öğr. Gör. Dr. Mustafa Kula, atık kumaş ve yan ürünlerin eserlerde kullanıldığını belirterek, serginin tekstil endüstrisinin çevre üzerindeki etkisini azaltmayı amaçlayan bir dönüşüm hikayesi sunduğunu ifade etti. Kula, “Türkiye’nin güzel sanatlar eğitimi veren ilk fakültesi olma özelliğini taşıyan Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, ulusal ve uluslararası platformlarda çevreye duyarlı ve özgün çalışmalarıyla da öne çıkıyor. Fakültemizin Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü de sanata ekolojik sorumluluk yükleyen bir yaklaşımla, çevre bilinciyle sanat eserleri üretiyor. Sergi sanatçılarımız, geri dönüşüm ve ileri dönüşüm tekniklerini lif sanatı ile buluşturarak ‘değersiz’ olanı ‘değerli’ye dönüştüren, çevre bilincini ve sürdürülebilir yaşam biçimlerini teşvik eden çalışmalara imza attılar. Bu eserler, atık malzemelerin sanatsal değere büründüğü, geri kazanımın sınırlarını zorlayan özgün tasarımlar olarak sergide yerini aldı” ifadesinde bulundu.

ÇEVRE BİLİNCİ OLUŞTURUYOR

Sanatçı, izleyici ve mekân ilişkisini yeni bir bakış açısıyla ele alan “Döngüye Çağrı” sergisi, İzmir’in önemli kültür merkezlerinden biri olan İzmir Kültür Sanat Fabrikası’nın Sanat Sokağı’nda sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Dr. Kula, “Alışılagelmiş sergi mekanlarının dışına çıkarak izleyicilere alternatif bir rota sunan sergi, sanat aracılığıyla çevre bilincine çağrı niteliği taşıyor. Sergimizde, çevresel sürdürülebilirlik, sıfır atık bilinci ve toplumsal duyarlılık ile sanatın buluştuğu bir atmosferde sanatseverleri ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Sergimizin oluşumunda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

İlgili Yazılar