ERASMUS+ 2019 DEÜ’de Değerlendirildi

911

Dokuz Eylül Üniversitesi’nde düzenlenen ERASMUS+ Yükseköğretim Hareketlilik Proje Yönetimi Yılsonu Toplantısı’nda konuşan Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Uğur Malayoğlu, uluslararasılaşma yolunda öğrenci ve personel değişim programlarının önemli olduğunu vurguladı. Malayoğlu, “207 üniversitenin olduğu ülkemizde, kritik öneme sahip uluslararası değişim programlarının sorunları ve bu alandaki iyi uygulama örnekleri ile başarı hikâyelerine yönelik bu gibi toplantıların düzenlenmesinin, ülkemizin bu alandaki kapasitesini olumlu yönde arttıracağına inanıyorum” dedi.

ERASMUS+ Yükseköğretim Hareketlilik Proje Yönetimi 2019 Yılsonu Toplantısı Dokuz Eylül Üniversitesinde düzenlendi. Öğrenci ve akademisyen hareketliliği, bütçeler, başvuru, hibe yönetimi, kriz yönetimi, özel ihtiyaç desteği, denetim ve raporlarda sık karşılaşılan hatalar, Türkiye’nin durumu, yenilikçi yaklaşımlar ve iyi uygulamaların konuşulduğu toplantıya, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Uğur Malayoğlu, Türkiye Ulusal Ajansı Yüksek Öğretim Koordinatörü Hür Güldü, üniversitelerin Uluslararası İlişkiler ve Erasmus+ Programı Ofis çalışanları katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan DEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Uğur Malayoğlu, üniversitelerdeki uluslararası öğrenci sayısının artmasının ülke tanıtımı ve ekonomik büyüme açısından ciddi katkılar sağladığını söyledi. Malayoğlu, “Erasmus kapsamında öğrenci ve personel hareketliliği, ülkemizin farklı ülkelerle etkileşimi noktasında önemli bir amaca hizmet etmektedir. Erasmus programı sayesinde, üniversite olarak öğrencilerimizin potansiyellerinin açığa çıktığına, kişisel gelişimlerinin güçlendiğine ve mezuniyet sonrası iş bulabilme olanaklarının arttığına şahit oluyoruz. Erasmus değişim faaliyetleri kapsamında, uluslararası ilişkiler ofisleri önemli bir rol üstlenmekte ve yoğun biçimde çalışmaktadırlar. 207 üniversitenin olduğu ülkemizde, kritik öneme sahip uluslararası değişim programlarının sorunları ve bu alandaki iyi uygulama örnekleri ile başarı hikâyelerine yönelik bu gibi toplantıların düzenlenmesinin, ülkemizin bu alandaki kapasitesini olumlu yönde arttıracağına inanıyorum” diye konuştu.

SAYI ARTTI

2004-2019 yılları arası verileri değerlendiren Türkiye Ulusal Ajansı Yükseköğretim Koordinatörü Hür Güldü, bu yıllar arasında üniversitelerimize yaklaşık 516 milyon Euro tahsis edildiğini söyledi. Bu yıllar arasındaki hareketliliğe değinen Güldü, “170 bin öğrencimiz ve 36 bin personelimiz yurt dışına gitti. Tercih edilen ülkelerin başında Polonya, Almanya ve İspanya geliyor. Ülkemize gelen öğrenci sayısı 61 bin, personel sayısı ise 21 bin olarak gerçekleşti. Bizi en çok tercih eden ülkeler Almanya, Fransa ve Polonya. Giden ve gelen sayısı arasında çok büyük fark var. Gelen öğrenci ve personel sayımızı arttırmak için neler yapmamız gerektiğini konuşmalıyız” dedi. 2021-2027 yılları arasında geçerli olacak yeni Erasmus programı ilgili de konuşan Hür Güldü, çok büyük değişiklikler beklemediklerini, nihai yapı ve kuralların 2020 Haziran ayında belli olacağını, kılavuzun ise 2020 Ekim ayında yayımlanacağını söyledi.

İlgili Yazılar