DEÜ’den Tekstil Sektörüne Ar-Ge Desteği

882

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin düzenlediği “Üniversite–Sanayi İşbirliği Eşleştirme Etkinlikleri”nde konuşan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “İzmir’de çok fazla yapılmayan bu tür toplantılar konusunda üzerimize düşen sorumluluğun farkındayız. Bundan sonra çok daha etkili, çok daha fazla sayıda toplantılar düzenleyeceğiz. Bundan sonraki süreçte ülkemizin özellikle tekstil sektörüne ilişkin faaliyetlerini planlama ve somut adımlar atma noktasında beklentimiz var” dedi.

Günümüzde, katma değeri yüksek ürünler üreterek rekabet avantajı sağlamanın en önemli koşullarından biri olan üniversite – sanayi işbirliğini, güçlendirmeyi hedefleyen Dokuz Eylül Üniversitesi, “Üniversite–Sanayi İşbirliği Eşleştirme Etkinlikleri”nin ilkini Rektörlük binasında gerçekleştirdi. Dokuz Eylül Teknoloji Transfer Ofisi (DETTO) ve Dokuz Eylül Teknoloji Geliştirme Bölgesi (DEPARK) koordinasyonuyla düzenlenen tekstil temalı ilk toplantıda, Ege Bölgesinde faaliyet gösteren tekstil firmalarının temsilcileri ile Dokuz Eylül Ünivesitesi’nin Bilgisayar Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Elektrik–Elektronik Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, Tekstil Mühendisliği ve Kimya Mühendisliği bölümlerinden öğretim üyeleri ile bir araya geldi. Etkinlik öncesinde konuşan Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, üniversite-sanayi işbirliğini geliştirecek etkinliklerin sık sık düzenlenmediğine dikkat çekerek, “İzmir’de çok fazla yapılmayan bu tür toplantılar konusunda üzerimize düşen sorumluluğun farkındayız. Bundan sonra çok daha etkili, çok daha fazla sayıda toplantılar düzenleyeceğiz. Biz kurum olarak ilkleri yapmaya alışkınız. Bu ilk toplantı ile yol haritamızı belirledik, potansiyelimizi ortaya çıkardık, kaynaklarımızı ve paydaşlarımızı belirledik. Bundan sonraki süreçte ülkemizin özellikle tekstil sektörüne ilişkin faaliyetlerini planlama ve somut adımlar atma noktasında beklentimiz var. Tekstil sektörünün potansiyelinin ortaya çıkarılması Ar-Ge faaliyetleri ile desteklenen yeniliklerle, gelişimlerle ve yeni adımlarla mümkün olacaktır. Ar-Ge faaliyetleri ise üniversitelerin bilimsel desteği ile gerçekleşecektir. Bu anlamda değerli ekibimiz her noktada size alternatifli sunumlar hazırladı. Alternatifli yol haritaları verecek, çok yetkin hocalarımız bu konuda öngörülerde bulunacak. Eminim ki işbirliğimiz somut sonuçlara dayalı olarak devam edecek. Biz bu birlikteliği desteklemek üzere, Dokuz Eylül Üniversitesi olarak hazırız” dedi.

İNSANLIĞA FAYDA

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’ne de dikkat çeken Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Bu kapsamda biz de tekstil sektörü ile insanlığa nasıl katkı yapabiliriz belki bunu da sosyal proje olarak planlayabiliriz. Çünkü insanlar barınmadan, giyinmeden ve yemeden yaşayamazlar. Bu hem bir fırsat hem de bir anlamda sorumluluk. Bunu da belki ayrıca bir çalışma konusu olarak değerlendirebiliriz” dedi.

STRATEJİK ÖNEM

DEPARK Genel Müdürü Osman Başbuğ, DEPARK’ın İzmir bölgesi için stratejik öneme sahip teknoloji geliştirme bölgelerinden biri olduğunu hatırlatarak, “Ülkemiz başta olmak üzere, İzmir’in teknoloji merkezi olması adına üniversitemizin gücü ile güzel işlere imza atacağımıza inanıyorum. Birlikte daha iyiye gideceğimiz inancı ile çıktığımız bu yolda, bugün de Ar-Ge ve İnovasyon ekosistemini güçlendirmek için Üniversite-Sanayi İşbirliği Eşleştirme Etkinliklerinin tekstil sektörü odaklı ilk buluşmasını gerçekleştiriyoruz. Verimli bir toplantı olmasını diliyorum” diye konuştu.

Günümüzde, katma değeri yüksek ürünler üreterek rekabet avantajı sağlamanın en önemli koşullarından birinin etkin üniversite-sanayi işbirliği olduğuna dikkat çeken Dokuz Eylül Teknoloji Transfer Ofisi (DETTO) Koordinatörü Prof. Dr. Hasan Selim, “Ofisimiz, bilginin ve yeniliğin üretilip toplumun faydasına yönelik ticarileşebilir teknolojik ürün ve hizmete dönüştürülmesine, etkin bir Üniversite-Sanayi işbirliği mekanizmasının oluşturulmasına ve sürdürülebilirliğinin sağlanmasına yönelik olarak kurulmuştur. Bu çerçevede, Dokuz Eylül Teknoloji Transfer Ofisi olarak sektör odaklı toplantılarımızı düzenlemeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. Etkinlikte, firma temsilcileri, tekstil sektörü ile ilişkili mühendislik bölümlerinde görevli öğretim üyeleri ile bir araya gelerek, iş modelleri, sorunlar, çözümler hakkında kapsamlı görüşmeler gerçekleştirdi.

İlgili Yazılar