AYM Başkanvekili Gökcan, DEÜ’lü Genç Hukukçularla Buluştu

1.365

Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Hasan Tahsin Gökcan, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Hukuk Fakültesinde, “Anayasa Mahkemesi’nin Yapısı” konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı. Başkanvekili Gökcan, 2012 yılında bu yana bireysel başvuru sayısının 248 bini geçtiğini belirterek, 201 bin başvurunun çözüme kavuşturulduğunu söyledi. Gökcan, “Sayılar büyük. Bireysel başvuruların yüzde 90’ının aslında temyiz yolu gibi kullanılmaya yönelik olduğunu ifade etmeliyim. Doğal olarak iş yükünü suni olarak arttırıyor” dedi.

Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Hasan Tahsin Gökcan, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Hukuk Fakültesinde düzenlenen “Anayasa Mahkemesi’nin Yapısı” konulu konferansta Anayasa Mahkemesinin tarihsel süreci, yapısı, işleyişi ve usulü hakkında katılımcılara bilgi verdi. Konferansın açılışında konuşan DEÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Refik Korkusuz, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Gökcan’ın çok önemli çalışmalar yaptığını belirterek, “Alanında uzman olan Anayasa Mahkemesi Başkanvekili ve dönem arkadaşım Hasan Tahsin Gökcan, Türk yargı sistemine yeni ufuklar kazanmasını sağlayan kararlar vermiştir. Anlatacağı bilgiler, hayatınızda çok önemli bir kilometre taşı olacaktır” dedi.

ANAYASA MAHKEMESİ TEMYİZ YOLU OLARAK GÖRÜLÜYOR

Anayasa Mahkemesinin temel amacının kanunları denetlemek olduğunu dile getiren Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Hasan Tahsin Gökcan, bireysel başvuruyla ilgili 6 komisyonun bulunduğunu kaydetti. Gökcan, “Almanya’da bugüne kadar, 2-3 yıl önceki rakamları hatırladığım kadarıyla 200 bine yakın bireysel başvuru olmuş. Biz de ise 2012’den bu tarafa bireysel başvuru sayısı toplam 248 bin 164 oldu. Sonuçlanan karar sayısı 201 bin 434. Elimizde de incelemeyi sürdürdüğümüz 46 bin 730 başvuru var. Bunların 6-7 bini karar aşamasına gelmiş dosyalardır. Sayılar büyük ama bireysel başvuru biraz da kamuoyunun toplumun algısı farklı olduğu için yüzde 90’ının aslında temyiz yolu gibi kullanılmaya yönelik olduğunu ifade etmeliyim. Doğal olarak iş yükünü arttırıyor. Bunları bölümleri aktarmadan komisyon kararlarıyla karara bağlayıp kabul edilemezlikle sonuçlandırmak gerekiyor. Biz buna teknik anlamda kanun yolu başvurusu diyoruz” dedi.

Konferansın ardından DEÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Refik Korkusuz, emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fevzi Demir ve DEÜ Hukuk Fakültesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Melda Sur, AYM Başkanvekili Gökcan’a teşekkür plaketi takdim etti.

İlgili Yazılar