DEÜ, Arkeolojide Mühendisliği Konuştu
Dokuz Eylül Üniversitesi’nin (DEÜ) düzenlediği ‘Arkeolojide Mühendislik’ panelinde, arkeoloji ve mühendislik alanlarının ilişkisi ve iki disiplinin birbirine olan katkısı konuşuldu. DEÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kerim Küçük, arkeoloji ve mühendisliğin sahada birlikte çalışan iki disiplin olduğunu ve ilişkilerinin her iki bilimin de gelişmesi için önemli olduğunu vurguladı.
Sosyoloji, coğrafya, tarih, etnoloji gibi birçok bilim dalının bir araya gelmesiyle oluşan arkeoloji, bir yandan insanoğlunun geçmişe dönük merakını giderirken, diğer yandan ilerleyişine de kaynaklık etmektedir. Birçok mühendislik dalından yararlanarak elde ettiği verileri diğer bilim dallarının kullanımına sunan arkeoloji özellikle mühendislik alanlarının gelişmesinde katkı sağlıyor. Bu nedenle iki farklı alan gibi gözükse de arkeoloji ve mühendislik çalışmaları birbirini besliyor. Dokuz Eylül Üniversitesi bu düşünceden hareketle arkeoloji ve mühendislik alanlarının arasındaki ilişkiyi masaya yatırdı. Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Egemen Teomete ve Ege Bölgesi Kültür Varlıkları Uygulama ve Araştırma Merkezi (EKVAM) işbirliğinde ‘Arkeolojide Mühendislik’ paneli gerçekleştirildi.
‘GELECEK KUŞAĞIN EMANETLERİ’
Dokuz Eylül Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi’nde (DESEM) yapılan etkinlikte konuşan Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kerim Küçük, binlerce yıllık kültürel birikimlerin gelecek kuşaklara aktarılması gereken emanetler olduğunu söyledi. Küçük, “Bu emanetleri gelecek nesillere taşımak ancak bilim ve teknolojinin ışığıyla mümkün olacaktır. Birçok bilimsel disiplin uzmanlığından faydalanan arkeologlarımız, günümüzde antik dünya hakkında heyecan verici yeni bilgiler edinmek için mühendislik tarafından kullanılan bazı karmaşık cihaz ve teknikten yararlanıyor. Bunun yanında höyükler ve antik kalıntılar, arkeologlarla birlikte çalışan mühendisler için de çok geniş bir araştırma alanı olmaktadır. Bu iki farklı disiplinin de sahada birlikte uyumlu bir şekilde çalışmasıyla, arkeolojiye mühendislik açısından bakmak mümkün olabilmektedir” diye konuştu.
İŞBİRLİĞİ ARTMALI
DEÜ Mühendislik Fakültesi’nin ilgili bölüm ve laboratuvarlarının, arkeoloji ve tarihi eser konusunda hizmet verebilecek yetkinlikte olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kerim Küçük, “Kamu kurumlarıyla işbirliğinin ve yetişmiş personel sayısının artması; tarihi eserlerin korunması hususunda ülkemize gereken işgücünü sağlayacaklardır. Panelimizin arkeologlar ve mühendislerimizin daha yakın çalışmasına imkan vermesini ve yeni tarihi eser keşiflerinin gerçekleşmesine önayak olmasını diliyorum” dedi.
GÜNCEL SUNUMLAR
Panelde, Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Egemen Teomete ‘Tarihi Yapıların Analizi ve Güçlendirilmesi’, Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergün Laflı, ‘Arkeolojide Mühendislik Uygulamalarının Batıdaki Örnekleri: Kuzey Amerika’da Arkeolojiye Mühendislik Yaklaşımları’, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Böke, ‘Tarihi Harçların ve Taşların Karakterizasyonu ve Koruma Projelerindeki Yeri’, İnşaat Mühendisi Günsel Akyol, ‘Tarihi Yapıların ve Müzelerin Depremlerden Korunmasına Yönelik Uygulamalar’, Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meriz Aziz Berge, ‘Arkeolojik Prospeksiyon ve Jeofizik Mühendisliği Uygulamaları’, Dokuz Eylül Üniversitesi Öğr. Gör. Yalçın Özdemir ise ‘Arkeolojik Alanların Yüzeysel ve Yeraltı Suyu Drenajı ve Uygulamaları’ başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi.