DEÜ Çevre Günleri’nde ‘Sıfır Atık’ Konuşuldu

9.053

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın başlattığı Sıfır Atık projesi kapsamında Dokuz Eylül Üniversitesi de başta kendi yerleşkeleri olmak üzere İzmirlilere yönelik eğitim faaliyetleri düzenliyor. Çevre ve atık yönetimi konularında farkındalık yaratmak üzere başlatılan DEÜ Çevre Günleri etkinliğinde konuşan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Üniversitemiz 85 bin mensubu ve 99 birimden oluşan devasa yapısıyla çevre konusunda önemli bir birikim ve hassasiyete sahiptir. Bakanlığınızın ‘Sıfır Atık’ projesinin bu noktada hem muhatabı hem de sorumlusuyuz. Üniversitemizin bütün birimlerinde israfı önleyici çalışmalarımızı aşama aşama devreye alıyoruz. Sıfır Atık Projesi kapsamında yılsonuna kadar 250 ton değerlendirilebilir atık toplamayı hedefliyoruz” dedi.

Türkiye’nin önde gelen eğitim kurumlarından olan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) tarafından ülkemizdeki ve dünyadaki çevresel konular ile atık yönetimi ve geri dönüşümü konuşulduğu ‘Çevre Günleri’ etkinliği düzenlendi. Sabancı Kültür Merkezindeki etkinliğe DEÜ Rektör Prof. Dr. Nükhet Hotar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Vekili Recep Akdeniz, konusunda uzman akademisyenler ile öğrenciler katıldı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, üniversite olarak, milletin ve devletin çevre konusundaki beklentilerine her zaman cevap verme kararlılığını taşıdıklarını söyledi. Rektör Hotar, dünyanın en büyük ekonomik güçlerinden biri olma yolunda hızla ilerleyen Türkiye’de, çevre konusunda yapılan düzenlemelerle ‘doğaya daha duyarlı’ bir anlayışın hedeflendiğini belirterek, “Farklı kaynaklı atıkların bertaraf edilmesi veya ekonomiye kazandırılması; temiz su kaynaklarının korunması ve tasarrufunun sağlanması noktasında çalışmalarımıza devam etmemiz gerektiğinin farkındayız. Gelişmiş ülkelerde vahşi depolama anlayışının ortadan kaldırıldığı günümüzde, güzel ülkemiz ve İzmirimiz adına da yeni çözüm yolları keşfetmemiz şarttır. Artan nüfusun üretim üzerindeki baskısı, küresel ısınma ve fosil yakıtlar sorununu ortaya çıkartmaktadır. Dolayısıyla enerji konusunda çözüm bulmamız, ithalata dayalı bu alanda hem çevre dostu olmamızı hem de milli ve yerli kaynaklara yönelmemizi sağlayacaktır” dedi.

SORUMLULUĞUMUZUN FARKINDAYIZ

Yaklaşık 85 bin mensubu ve 99 birimden oluşan devasa yapısıyla DEÜ’nün çevre konusunda önemli bir birikim ve hassasiyete sahip olduğunu anlatan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Bakanlığımızın ‘Sıfır Atık’ projesinin bu noktada hem muhatabı hem de sorumlusuyuz. Şu anda üniversitemizin bütün birimlerinde israfı önleyici çalışmalarımızı aşama aşama devreye alıyoruz. Bunun içinde kırtasiye malzemelerin azaltılmasından ortak araç kullanımının teşvik edilmesine kadar birçok unsur yer almaktadır. Sıfır Atık Projesi kapsamında yılsonuna kadar 250 ton değerlendirilebilir atık toplamayı hedefliyoruz. Yenilenebilir enerji kullanımı konusunda hedeflerimiz mevcut; bunları ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının desteği ile hayata geçireceğiz” diye konuştu. DEÜ’nün; Ar-Ge faaliyetleri ve bilimsel çalışmalarıyla üzerine düşen sorumlulukları titizlikle yerine getireceğini, döngüsel ekonominin geliştirilmesinde bilimsel çalışmalarıyla daha fazla yer alacağını kaydeden Hotar, bunu yaparken, yetiştirdiği mensuplarına çevre bilincini aşılayacak bilgilendirme, farkındalık oluşturma ve eğitim faaliyetlerini sürdüreceğini kaydetti.

HEDEFLERİMİZ VAR

DEÜ Dönüşüm Orkestrası Mini konserinin ardından konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Vekili Recep Akdeniz, sanayileşmenin artmasıyla doğal kaynakların hızla tüketildiğini, atıkların kontrol edilememesi ve iklim değişikliği gibi sorunların ortaya çıktığını söyledi. Akdeniz,  “Gerek hammadde ve kaynakların sınırlı olması, gerekse artan çevre bilinci, atığın değerlendirilebilme durumunu ortaya çıkarıyor. 80 milyona ulaşan nüfusumuzda, ekonomik büyüme ve tüketim değişiklikleri atık oranının artmasına neden oldu. Bu nedenle geri dönüşümün önemi daha da belirginleşti. 2000’li yılların başlarında yüzde 1 olan geri dönüşüm oranını, bugün yüzde 13 düzeyindedir.  2023 yılında yüzde 35’e çıkarmayı hedefliyoruz. Bakanlık olarak kendi binalarımızda da önemli dönüşüm çalışmaları yapıyor, atıkları kaynağında ayrıştırıyoruz. Atıkların sokakta ayrıştırıp geri kazandırılması; ülke ekonomisine 20 milyar TL ekonomik katkı, aynı zamanda da 100 bin kişiye istihdam imkanı sağlayacaktır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Sayın Emine Erdoğan himayelerinde yürütülen ‘Sıfır Atık’ projesinde önemli yol kat edilmiştir” dedi. Genel Müdür Vekili Recep Aydeniz ayrıca, yılbaşında paralı hale getirilen poşet uygulamasının, poşet kullanımı önemli miktarda azalttığını belirterek, “Poşet kullanımında yüzde 80’e varan azalma gerçekleşti. Üretimde de, dağıtımda da azalma var. 2023 yılına kadar yüzde 90’a ulaşmayı hedefliyoruz. Atıkların doğaya zarar vererek çevreyi kirletmesini engellemek istiyoruz. İçinde bulunduğumuz doğayı bu tedbirlerle korumalıyız. Yaşanabilir bir Türkiye için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

SIFIR ATIK HEYKEL SERGİSİ

Etkinlik öncesinde Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri tarafından hazırlanan ve geri dönüştürülen ürünlerle yapılan ‘Geri Dönüşüm/ Sıfır Atık Heykel Sergisi’ izleyenlerin büyük beğenisini kazandı. Eserleri hazırlayan öğrenci ve akademisyenlere de DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.

PANELLER DÜZENLENDİ

Çevre Günleri etkinliği kapsamında ilk olarak ‘Atık Yönetimi ve Sıfır Atık Uygulamaları’ konusunda; Ankara Üniversitesi Çevre Planlama ve Geliştirme Koordinatörü Prof. Dr. F. Duygu Özel Demiralp moderatörlüğünde; Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Albayrak ve DEÜ Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Görkem Akıncı’nın konuşmacı olarak katıldığı bir panel düzenlendi. ‘Geri Dönüşümde İyi Uygulama Örnekleri’ konulu panelde ise Çeşme Otelciler Birliği Başkanı Yakup Demir, Doğa Koruma Merkezi İş Dünyası ve Biyoçeşitlilik Sorumlusu Gökçe Yörükoğlu, ÇEKOOP Yönetim Kurulu Başkanı Eda Çağında ile DEÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Egemen Teomete birer konuşma yaptı. ‘Geri Dönüşümün Sürdürülebilir Yerel Kalkınmadaki Yeri‘ isimli sunumda da İZKA Planlama Programlama Koordinasyon Birim Başkanı Dr. Saygın Can Oğuz kürsüye çıktı.

Konuşmaların ardından Rektör Hotar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Vekili Recep Akdeniz’e GSF tarafından hazırlanan hediyesini sundu. Etkinlik toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.

İlgili Yazılar