DEÜ MOLEKÜLER GASTRONOMİYE ODAKLANACAK

1.874

DEÜ MOLEKÜLER GASTRONOMİYE ODAKLANACAK

Gastronomi turizminin dünya genelinde yükseliş içinde olduğunu belirten Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Erdal Çelik, önümüzdeki dönemde moleküler gastronomiyle ilgili çalışmalara ağırlık vererek, bağışıklık sistemini güçlendirecek yiyecekler konusuna odaklanacaklarını söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Fuarcılık Hizmetleri A.Ş. (İZFAŞ) ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) öncülüğünde bu yıl 7-9 Aralık 2017 tarihleri arasında düzenlenen 3. Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresinde konuşan Rektör Vekili Çelik, üniversitenin dünya ile entegrasyonunu sağlayacak bölümleri güçlendireceklerini söyledi. Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş ile çok sayıda davetlinin katıldığı programda konuşan Çelik, “Bu noktada turizm fakültemizi güçlendiriyor; tematik meslek yüksekokulları ile de turizmi destekliyoruz. Gastronomi turizminin yanı sıra sağlık, inanç, deniz, kültür ve yöresel turizmi ön plana çıkartacak dev komplekslerin açılmasına öncülük edeceğiz. Moleküler gastronomiye önem veriyoruz. Bağışıklık sistemini güçlendirici yiyeceklerin üretilmesi ve şifalı sular konusunda ciddi çalışmalar yapacağız. Sağlıklı yiyeceklerin üretilmesi konusunda da girişimlerimiz olacak” diye konuştu. Çelik, “Bölgesel yiyeceklerin kayıt altına alınması için yöresel yemeklerin patentlerini alacağız.  Daha sonra patentlenmiş yiyeceklerin sanal ortamda 3 boyutlu olarak tanıtımını yapacağız. Böylece marka gıdalar konusunda ciddi bir adım atmış olacağız” dedi.

GIDALARIN TANITIMI ÖNEMLİ

Gastronomiyi yiyecek ve içecek kültürünün sanata dönüşmesi olarak tanımlayan Çelik, “Burada önemli olan bu sanatı besleyecek olan köklerin, o kültür coğrafyasında yer almasıdır. Türkiye ve özelde İzmir, bu konuda şanslı çünkü eşsiz lezzetleri ve tatları barındırır. Bunların hem ulusal hem de uluslararası alanda tanınması ve değer kazanmasını sağlamak ise Gastronomi Turizminin temel hedeflerinden birisidir” ifadesinde bulundu.

DİĞERLERİNDEN FARKLI

Gastronomi turizminin her şey dahil sisteminden farklı olduğunun altını çizen Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu turizm anlayışı, kongre de olduğu gibi, aradığını bilenlere hitap eder. Bu yönüyle katma değeri, her şey dahil sistemine göre daha farklıdır. Güneş, plaj ve kum üçgeninden öte, yılın her dönemi Gastronomi Turizmi için idealdir. Üstelik büyük yatırımlardan ziyade, doğru hizmet ve ürünlerin ortaya koyulmasını gerektirir. Farkındalık yaratır, yerel yönetimleri destekler. Yiyecek içecek algısını mutfak düzeyinden bilimsel seviyeye yükseltir. Kente değer katar. Gastronomi Turizmi, İzmir gibi kökü derinlerde olan kentler için muazzam bir güç oluşturur.”

Açılış töreninin ardından kongre merkezini gezen Çelik, Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından açılan stantlarda öğrencilerle bir süre sohbet etti.

İlgili Yazılar