DEÜ’DE 15 TEMMUZ ANMASI: ASLA UNUTMAYACAK, UNUTTURMAYACAĞIZ

144

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), ‘15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Etkinlikleri’ kapsamında ana programını, Türkiye’nin ilk milli bayrak müzesi olan DEÜ Bayrakbilim ve Türk Bayrakları Müzesi’nde gerçekleştirdi. 15 Temmuz’un tarihsel, dini ve uluslararası boyutlarının ele alındığı panel bölümünün de yapıldığı programda konuşan DEÜ Rektör Vekili ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üyesi Prof. Dr. Mahmut Ak, 15 Temmuz kalkışmasının demokrasiye, hukuka ve milli iradeye karşı yapılmış bir ihanet olarak kabul edilmesi ve kınanması gerektiğini vurguladı.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), ‘15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Etkinlikleri’ kapsamında ana programını, Türkiye’nin ilk milli bayrak müzesi olan Buca’daki DEÜ Bayrakbilim ve Türk Bayrakları Müzesi’nde gerçekleştirdi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda konuşan DEÜ Rektör Vekili ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üyesi Prof. Dr. Mahmut Ak, 15 Temmuz kalkışmasının demokrasiye, hukuka ve milli iradeye karşı yapılmış bir ihanet olarak kabul edilmesi ve kınanması gerektiğini vurguladı. Ak, “15 Temmuz 2016 tarihinde milli egemenliğimize, demokrasimize ve ülkemizin birlik ve beraberliğine yönelik gerçekleştirilen hain darbe girişiminin üzerinden sekiz yıl geçti. Aziz milletimizin kahramanca direnişi ve fedakarlığı sayesinde bertaraf edilen 15 Temmuz kalkışmasını, o kara geceyi, bir kamu kuruluşu olarak asla unutmayacak; unutturmayacağız” dedi.

“HAİNLERE EN İYİ CEVABI HALK VERDİ”

Konuşmasının devamında 15 Temmuz gecesi darbe girişimcilerine en güzel yanıtı milletin kendisinin verdiğini ifade eden Prof. Dr. Ak, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de söylediği gibi milletimizin ana karakteri bağımsızlıktır. Bu bağımsızlık ateşi bizi biz yapan, var olma gayemizdir. Milletimizin egemenlik haklarını koruduğu ve demokrasisine sahip çıktığı 15 Temmuz kalkışmanın yıldönümünde, bizler de hazırladığımız bir dizi etkinliklerle ihaneti hatırlatıyor; şehitlerimizi anıyoruz. Dokuz Eylül Üniversitesi olarak, demokrasimize ve milli iradeye yönelik bu tür saldırılara karşı her zaman duyarlı ve tetikte olacağımızı, milletimizin ve devletimizin yanında duracağımızı bir kez daha ifade etmek istiyoruz. 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nü anarken, bu alçak girişime karşı duran tüm kahramanlarımızı saygı, sevgi ve minnetle anıyor; bu mücadelede hayatını kaybeden şehitlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize ise şükranlarımızı sunuyoruz. Allah bir daha böyle günler göstermesin” ifadesinde bulundu.

15 TEMMUZ’UN FARKLI BOYUTLARI ELE ALINDI

DEÜ Üst Yönetimi ve öğretim üyelerinin katılımıyla düzenlenen programın panel bölümünde ise “15 Temmuz Darbe Girişiminin Tarihsel, Dini ve Uluslararası Boyutları” masaya yatırıldı. Panelde; DEÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muammer Erbaş, İşletme Fakültesi’nden Prof. Dr. Ülviyye Aydın ve DEÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü’nden Doç. Dr. Alev Gözcü konuşmacı olarak yer alırken; panel moderatörlüğünü ise DEÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Türkmen Töreli yaptı. Programın öncesinde kalkışma gecesi yaşananlar ve milletimizin direnişini anlatan “15 Temmuz 2016: Bir Kronoloji” isimli film gösterimi yapılırken, panelin ardından 15 Temmuz Şehitleri Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü ile ilgili Yayınlar Sergisi, katılımcılar tarafından gezildi. Şehitlerin ruhu için Kur’an-ı Kerim tilaveti ve duaların da okunduğu etkinlikte, DEÜ Turizm Fakültesi ve Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu tarafından konuklara helva ikramı da yapıldı.

ETKİNLİKLER SÜRECEK

DEÜ Rektörlüğü olarak, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Etkinliklerini geniş katılımlı olacak şekilde planladıklarını kaydeden Rektör Vekili Prof. Dr. Mahmut Ak, üniversite mensupları ve vatandaşların katılımı ile 16 Temmuz tarihine kadar düzenlenecek programlarda 15 Temmuz ruhuna dikkat çekeceklerinin altını çizdi. Toplumsal birlik ve beraberliğin korunmasında yükseköğretim kurumlarına önemli görevler düştüğünü kaydeden Ak, “Türkiye’nin en köklü kurumlarından birisi olan Dokuz Eylül Üniversitesi olarak, geçmişte olduğu gibi gelecekte de ülkemize yönelik her türlü tehdidin karşısında duracağımızı belirtmek istiyoruz. Mensuplarımızın ve vatandaşlarımızın katılımıyla gerçekleştireceğimiz programlarda aziz milletimize şükranlarımızı sunacak ve şehitlerimizi rahmetle yâd etmeye devam edeceğiz. Birlik ve beraberliğimizi pekiştirecek etkinliklerimize vatandaşlarımızı da bekliyoruz” açıklamasında bulundu.

DEÜ’nün 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Etkinlikleri Programı’na, https://www.deu.edu.tr/duyurular/15-temmuz-demokrasi-ve-milli-birlik-gunu-anma-etkinlikleri-ve-ana-programi/ adresinden ulaşılabilir.

İlgili Yazılar