DEÜ’DEN DOWN SENDROMLU GENÇLERE AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI EĞİTİMİ

128

Toplum sağlığına farkındalık oluşturacak etkinlikler düzenleyen Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), bu kez “Sevgi Engel Tanımaz” isimli söyleşiye ev sahipliği yaptı. DEÜ’nün Balçova’daki 15 Temmuz Sağlık ve Sanat Yerleşkesi’nde düzenlenen söyleşide, ağız ve diş sağlığının önemine dikkat çekildi. Etkinliğe katılan Balçova ilçesindeki down sendromlu gençler, DEÜ Diş Hekimliği Fakültesi öğrencilerinin desteğiyle vals dansı yaparken; söyleşinin ardından çeşitli atölye çalışmalarıyla da yeteneklerini sergilediler.

Toplum sağlığı yararına hizmetlerini sürdüren Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), hayata geçirdiği farkındalık çalışmalarıyla ağız ve diş sağlığının önemine dikkat çekmeye devam ediyor. 20-26 Kasım Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası kapsamında “Dişlerin Dünyasına Yolculuk” isimli eğitici bir oyun sahneleyen DEÜ, bu kez “Sevgi Engel Tanımaz” isimli söyleşiye ev sahipliği yaptı. Anadolu Down Sendromu Derneği Başkanı Müfit Ereş ve Dernek Başkan Yardımcısı Hülya Yurtseveroğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı söyleşinin moderatörlüğünü DEÜ Diş Hekimliği Fakültesi Engelli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Hülya Erten yaparken; etkinliğe, DEÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aliye Akcalı, DEÜ Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi Başhekimi Doç. Dr. Akın Coşkun, akademisyenler, Balçova’da eğitim gören down sendromlu gençler, ilçedeki okul müdürleri ile DEÜ Diş Hekimliği Fakültesi öğrencileri katıldılar.

“YANLARINDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

DEÜ 15 Temmuz Sağlık ve Sanat Yerleşkesi’nde bulunan Diş Hekimliği Fakültesi Kurucu Öğretim Üyeleri Salonu’nda gerçekleşen etkinlik hakkında konuşan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Dokuz Eylül Üniversitesi olarak, dezavantajlı bireylerin hayatın her alanında etkin bir biçimde yer almasını sağlayacak uygulamalar geliştiriyoruz. Sadece bununla da kalmıyor, sağlıklarını korumaya yönelik de etkinlikler düzenliyoruz. Onlardan biri olan bugünkü söyleşimizde de özellikle down sendromlu yavrularımızın ağız ve diş sağlıklarını korumada dikkat etmeleri gerekenleri anlattık. DEÜ olarak bilindiği gibi bu konuda farkındalık oluşturmak için Balçova Kaymakamlığı ile bir protokol imzalamıştık. ‘Dişlerimiz Yaşam Boyu Bizimle Olsun’ projesi kapsamında anlamlı bir farkındalık çalışması olan ‘Dişlerin Dünyasına Yolculuk’ isimli oyunumuz yine öğrencilerimiz tarafından dört kez sahnelenmişti. Bugünkü söyleşimizde ayrıca çocuklarımızla oyunlar oynadık, dans ettik ve çeşitli atölye çalışmalarıyla destekçileri olduk. DEÜ ailesi olarak, özel gereksinimli çocuklarımızın yanında olmaya ve yeteneklerini sergilemelerine imkân tanımaya devam edeceğiz” dedi.

DEÜ’LÜ ÖĞRENCİLERLE VALS

Söyleşide, Anadolu Down Sendromu Derneği temsilcileri, özel gereksinimli bireylere yönelik ağız ve diş sağlığı bakımının nasıl yapılması gerektiğiyle ilgili genel bilgiler paylaştı. Söyleşide ayrıca, DEÜ Diş Hekimliği Fakültesi öğrencilerinin desteğiyle down sendromlu gençler vals dansı yaparken; cupcake ve takı-tasarım atölye çalışmaları da gerçekleştirildi.

Söyleşinin moderatörlüğünü yapan DEÜ Diş Hekimliği Fakültesi Engelli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Hülya Erten, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla özel gereksinimli bireylerin sorunlarına dikkat çekmek ve onları daha iyi anlayabilmek için söyleşiyi hayata geçirdiklerini kaydetti. Özel gereksinime ihtiyaç duyan çocukların farklılıklarını iyi bilmek gerektiğini vurgulayan Erten, bu konuda topluma ve aileye düşen sorumlulukları da paylaştı.

İlgili Yazılar