DEÜ’DEN KABOTAJ BAYRAMI’NDA BİR İLK: DENİZ HUKUKU AKADEMİSİ AÇILDI

89

Dokuz Eylül Üniversitesi’nde (DEÜ), Türkiye’de bir ilk olarak “Deniz Hukuku Akademisi” açıldı. 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nda açılışı yapılan akademide, Deniz Hukuku alanında uzman akademisyenler tarafından bu alana gönül veren katılımcılara dersler verilecek.

Denizcilik ve deniz bilimleri alanında Türkiye’nin öncü kurumlarından Dokuz Eylül Üniversitesi’nde (DEÜ), “Deniz Hukuku Akademisi” açıldı. Türkiye’de bir ilk olarak 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nda açılışı yapılan akademide, Deniz Hukuku alanında uzman akademisyenler tarafından bu alana gönül veren katılımcılara dersler verilecek. Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Hukuku Ulusal Araştırma Merkezi (DEHUKAM), DEÜ Sürekli Eğitim Merkezi (DESEM) ve Ege Bölgesi Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEU EBAMER) iş birliğinde düzenlenen akademinin ilk dersi, DEÜ Rektör Vekili ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üyesi Prof. Dr. Mahmut Ak’ın da katılımıyla DESEM Bordo Salon’da yapıldı. İki hafta sürecek akademide, Türkiye’nin farklı yükseköğretim kurumlarından 20 akademisyen ve hukukçu, katılımcılara deniz hukukunun farklı alanlarında dersler verecek.

“BAYRAMI AKADEMİYLE TAÇLANDIRDIK”

Deniz Hukuku Akademisi’nin açılış programında konuşan DEÜ Rektör Vekili ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Üyesi Prof. Dr. Mahmut Ak, “İlk defa ülkemizde düzenlenen Deniz Hukuku Akademisi’ni açtığımız bugünün anlam ve önemi elbette çok büyük. Nitekim yine bugün Türk limanları arasındaki ticaret hakkını Türk bayraklı gemilere münhasır kılan Kabotaj Kanunumuzun yürürlüğe girişinin 98’inci yıldönümü ve bu vesileyle ilan edilen Denizcilik ve Kabotaj Bayramımızı da büyük bir coşkuyla kutluyoruz. DEÜ olarak bugünü, ülkemizde ilk örneği Üniversitemizin öncülüğünde açılan Deniz Hukuku Akademisi’nin başlangıcı ile taçlandırmanın ayrıca mutluluğunu da yaşamaktayız. Deniz Hukuku alanına verdiğimiz önem, Hukuk Fakültemiz bünyesindeki akademik birimlerden olan Deniz Hukuku ile de oldukça nettir. Mavi Vatan’ın derin sularında ülkemizi gururla temsil etmekten ve geleceğin nitelikli denizcilerini yetiştirmekten büyük bir mutluluk duyuyoruz” dedi.

DENİZCİ ÜNİVERSİTE VURGUSU

Açıklamalarının devamında Dokuz Eylül Üniversitesi’nin denizcilik ve deniz bilimleri alanındaki yetkinliğine değinen Prof. Dr. Ak, “DEÜ olarak, devletimizin denizci millet denizci ülke ilkesini gerçekleştirmesi yolunda gerek Denizcilik Fakültemiz gerek Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitümüz, sunduğu kaliteli eğitim ile Mavi Vatan’ın gururu olmaya devam etmektedir.  Üniversitemiz, özellikle kamu kurum ve kuruluşları ile sektörde yer alan önemli temsilcilerle gerçekleştirdikleri araştırma projeleri, Türkiye’nin en büyük bilimsel araştırma gemisi filosuna sahip olan gücü ve nitelikli akademik personeli ile fark yaratmayı sürdürmektedir. Bu ilkenin gerçekleştirmesi yolundaki çalışmalarımızın bugün bir çıktısını daha Deniz Hukuku Akademi’mizi İzmir’de açarak ediniyoruz. İzmir’in dünya ticaretine önemli katkılar sunan pozisyonunun ve stratejik öneminin de bir kez daha altını çiziyoruz. Deniz hukuku alanında uzman Türkiye’nin dört bir yanından bu akademide sizlere ders vermek amacıyla bir araya gelecek 20 akademisyenin siz değerli katılımcıların vizyonunu çok daha yüksek seviyelere taşıyacağından şüphemiz yoktur. Bu vizyon ile denizci ülkemizin deniz hukuku alanında ihtiyaç duyacağı donanımları edinerek ülkemizi ve denizciliğimizi çok daha yüksek noktalara taşımanıza vesile olacak olan Üniversitemizin kapıları, siz değerli katılımcılara eğitim süresince olduğu gibi sonrasında da her daim açık olacaktır” açıklamasında bulundu.

“BU AKADEMİ HAYALİMDİ”

Programda konuşan Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nil Kula Değirmenci ise DEÜ çatısı altında bir Deniz Hukuku Akademisi kurulması fikrinin bir süredir hayali olduğunu ifade etti. Akademinin kurulmasındaki desteklerinden dolayı DEÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Mahmut Ak’a teşekkür eden Değirmenci, “Deniz Hukukuna ilginin son dönemde oldukça arttığının tespitini yaptık. Bu akademi de bu kapsamda benim hayalimdi aslında. Yunanistan’da uzun yıllar boyunca benzer akademilerin varlığını biliyordum. Bu akademilerde, dünyanın dört bir yanından gelen akademisyenler bizim benimsemeye çalıştığımız sistem gibi Avrupa’nın farklı bölgelerinden gelen öğrencilere dersler vermekte. Böylelikle her bir devlet kendi kıta sahanlığını, karasuları ve biraz da dış ilişkileri odaklı bildirimlerde bulunmaktalar. Türkiye’de de bu sistemi uygulayabiliriz diye düşündüm. Bu alanda çok değerli, her birinin uzmanlık alanının farklı olduğu hocalarımız var. Sonuç olarak ilk adımı attık, koordinasyonumuzu tamamladık ve 49 öğrencimizden oluşan akademimize bugün itibariyle başladık. Üniversitemiz çatısı altında bu eğitim imkanını bizlere sağladığı ve bizi desteklediği için Sayın Rektör Vekilimiz Prof. Dr. Mahmut Ak’a, Üst Yönetimimize ve paydaşlarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.

SUALTI KÜLTÜR MİRASI KÜTÜPHANESİ

Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesinde, geçtiğimiz aylarda ‘Sualtı Kültür Mirası, Denizcilik Tarihi ve Deniz Bilimleri İhtisas Kütüphanesi’nin de açılışı yapılmıştı. Türkiye’deki kamu üniversiteleri arasında ilk olma özelliğine sahip kütüphanede; sualtı arkeolojisi, deniz bilimleri, Osmanlı denizciliği, sanat tarihi gibi farklı alanlardaki özel koleksiyonlar ile süreli yayınlar, tezler ve haritalardan oluşan 4023 adet basılı kaynak bulunuyor.

İlgili Yazılar