DOKUZ EYLÜL AÇIK BİLİMDE ÖRNEK OLACAK

1.744

DOKUZ EYLÜL AÇIK BİLİMDE ÖRNEK OLACAK

6. Ulusal Açık Erişim Konferansı ve OpenAIRE2020 Çalıştayı’nda düzenlenen panelde konuşan Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Erdal Çelik, bilimsel çalışmalara ulaşılması ve bunların paylaşılması noktasında Dokuz Eylül’ün e-universite olma noktasında ilerlediğini söyledi.

Türkiye’nin farklı kentlerinden gelen bilim insanlarının katıldığı 6. Ulusal Açık Erişim Konferansı ve OpenAIRE2020 Çalıştayı başladı. Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde 24-26 Ekim 2017 tarihileri arasında düzenlenen çalıştayda, üniversitelerin açık bilim ve açık erişim uygulamaları, stratejiler, OpenAIRE servisleri gibi birçok konu ele alınacak.

Çalıştay kapsamında düzenlenen ‘Daha İyi Bir Gelecek İçin Açık Bilim’ başlıklı panelde konuşan Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Erdal Çelik, bilimsel çalışmalara ulaşılması ve bunların paylaşılması noktasında üniversitenin örnek çalışmalar yapacağını söyledi. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Cemali Dinçer, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güden, İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Can Şımga Muğan, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tokaç ve çok sayıda davetlinin katıldığı panelde konuşan Rektör Vekili Çelik, bilimsel araştırmaların sadece akademi dünyasını değil toplunun her kesimini ilgilendirdiğini söyledi. Bilimin, insanlığın ve medeniyetin bugünlere gelmesindeki en önemli katalizör olduğunu ifade eden Rektör Vekili Çelik, “Bu durumu inkar edemeyiz. Bilimi, toplum hayatının her noktasına ve zihinsel süreçlerin her aşamasına dahil etmemiz gerekiyor. Dokuz Eylül Üniversitesi olarak biz, açık erişim noktasında akademik ve idari personelimiz ile öğrencilerimize her türlü imkanı sunmaya gayret ediyoruz” diye konuştu.

ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPIYORUZ

Veri yönetim sürecini iki noktada ele alınabileceğini aktaran Rektör Vekili Çelik, “Bunlardan birincisi, bilimsel sonuçların sistematik veriler haline getirilmesi. İkinci nokta ise yönetimsel; yani yayınların açıklanmasını ve yayınlanmasını teşvik etmek. Üniversite olarak açık ders kaynakları konusunda hocalarımızı teşvik ediyoruz” dedi.

E-ÜNİVERSİTE OLUŞUMU DEVAM EDİYOR

Bilgi, belge veya yayınların internet ortamında paylaşmanın açık bilimin sadece bir boyutu olduğunu vurgulayan Rektör Vekili Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: “Siz istediğiniz kadar paylaşın, bunu değerlendirecek okuyucularınız yoksa veri paylaşmanızın da çok anlamı olmuyor. Biz, hangi alanda olursa olsun öğrencilerimizin konuyu algılama yetisini derinleştirmeye gayret ediyoruz. Ders notlarını sunumların internete koyulmasını noktasında çalışmalar başlattık. Hocalarımızın çalışmalarını da e-kitap olarak yayınlamayı hedefliyoruz. Dokuz Eylül’de ‘e-üniversite’ oluşumu noktasındaki çalışmalarımız hızla devam ediyor. Üniversitemiz açık bilimde örnek olacak.”  Panel sonunda Rektör Vekili Çelik’e teşekkür plaketi hediye edildi.

İlgili Yazılar