DOKUZ EYLÜL’ÜN 36’NCI YIL HEYECANI

DOKUZ EYLÜL’DEN ‘YILDIRIM’ SÜPRİZ

8.140

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ)’nin 36’ncı kuruluş yıldönümü, Kaya Termal Otel’de düzenlenen törenle kutlandı. Gecede; yıllar önce girdiği lisansüstü sınavları kazanan ancak devamsızlıktan kaydı silinen TBMM Başkanı Binali Yıldırım’a, Fen Bilimleri Enstitüsü’ne öğrenci olarak kaydedildiğini gösteren öğrenci kimlik kartı takdim edildi.

Türkiye’nin marka yükseköğretim kurumlarından biri olan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), 36’ncı kuruluş yıldönümünü Kaya Termal Otel’de düzenlediği bir gece ile kutladı. Çok sayıda davetlinin katıldığı etkinliğin onur konuğu TBMM Başkanı Binali Yıldırım’a büyük bir sürpriz yapan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, yıllar önce girdiği lisansüstü sınavlarını kazanan ancak devamsızlıktan kaydı silinen Yıldırım’a Fen Bilimleri Enstitüsü’ne kaydedildiğini gösteren öğrenci kimlik kartını takdim etti. Salondaki davetlileri de şaşırtan sürprizden dolayı yaşadığı heyecanı dile getiren TBMM Başkan Yıldırım’ın “Çıkardığımız afla geri dönme imkanımız oldu” espirisi ise misafirlerin yüzünü güldürdü.

İzmir milletvekilleri, belediye başkanları, bürokratlar, akademik ve idari personel ile öğrencilerin katıldığı programda İzmir’de olmaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Meclis Başkanı Yıldırım, “Bu program vesilesiyle bir kez daha güzel şehrimiz İzmir’de sizlerle bir arada olmaktan bahtiyarlık duyuyorum. İzmir, sadece Ege’nin değil bütün Türkiye’nin takdirini kazanmış bir şehirdir. DEÜ’nün 36’ncı kuruluş yıl dönümü toplantısına bizi davet etme nezaketi gösteren çiçeği burnunda Rektörümüz Prof. Dr. Nükhet Hotar hanımefendiye ve Üniversitemizin saygıdeğer hocalarını da teşekkür ediyorum. Nükhet Hanım, hem akademik hem de siyasi tecrübesiyle DEÜ’ye çok şey katacaktır” dedi.

Üniversitelerin Türkiye’nin geleceği olduğunu aktaran Meclis Başkanı Yıldırım, “Üniversiteler ülkemizin kalkınması, ilerlemesi ve modernleşmesinde itici güç görevi görürler. Demokrasi kültürümüzün ve evrensel düşüncemizin gelişmesinde üniversitelerin büyük sorumlulukları vardır. Yarının büyüyen Türkiye’si için bilim yuvası olan üniversitelerimizin daha da güçlenmesini arzu ediyoruz. DEÜ, 1982 yılında kurularak eğitim ve öğretime başladı. Geçen bu süre içinde ülkemizin saygın üniversiteleri arasında yerini aldı. Başarılarını her yıl daha da artırarak İzmir’in ve Türkiye’nin ilerlemesine büyük katkılar sağladı” diye konuştu.

Türkiye’nin son 16 yılda büyük değişimler yaşadığını hatırlatan Meclis Başkanı Yıldırım, “Her alanda ülkemizi büyüttük, kalkındırdık ve çok şükür bugün ülkemiz, Cumhuriyetimizin 100’ncü yılı hedeflerine, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün işaret ettiği muasır medeniyetler seviyesine emin adımlarla ilerliyor” ifadesinde bulundu.

EN BÜYÜK SERMAYE İNSAN

Konuşmasında en büyük sermayenin insan olduğunu ifade eden Meclis Başkanı Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim en büyük sermayemiz insan sermayemizdir. Petrolümüz de yok doğalgazımız da ama mukayeseli üstünlüğümüz var. Bu, insandır; genç insan kaynağıdır. O halde gençlerimizi geleceğe en iyi şekilde hazırlamak gibi bir borcumuz var. Değerli rektörümüzün ifade ettiği hususun altını çiziyorum: Gençlerimize sonuna kadar güveniyorum.”

ÖZÜMÜZDEN KOPMADIK

Yaklaşık 85 bin akademik ve idari personeli ile öğrencilerden oluşan DEÜ’nün kuruluş amacının halkın refah ve mutluluğuna bilim ve eğitimle katkı koymak olduğunun altını çizen Rektör Hotar, ise “Üniversitemizin kuruluşunun temel amacı, milletimizin ihtiyaç duyduğu konularda çalışmak olmuştur. Bu yüzden 36 yıl boyunca hedefimizden sapmadan, özümüzden kopmadan yol almaya özen gösterdik. Üniversite olarak üstlendiğimiz bu manevi görevi başarıyla yerine getirmenin her zaman haklı gururunu yaşadık. Bizler, Dokuz Eylül ailesi olarak, önümüzdeki dönemde de evrensel eğitim anlayışımız, çağı yakalayan bilimsel çalışmalarımız ve nitelikli akademik yapımızla ülkemizin gelecek kuşaklarını yetiştirmeye, halkımıza hizmet etmeye devam edeceğiz” dedi.

SORUMLULUĞUMUZUN FARKINDAYIZ

Türkiye’nin 2023, 2053 ve 2071 Vizyonu ile şekillenen ulusal politikalarında DEÜ’nün olması gereken yerinin farkında olduklarını vurgulayan Rektör Hotar, “Sayın Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın sıklıkla işaret ettiği ‘Tek vatan, tek bayrak, tek devlet, tek millet’ ülküsü, bizim bu yoldaki kararlı olma anlayışımızdaki duruşun temelini oluşturmaktadır. Bugüne kadar aklın ve bilimin ışığında yürüyen üniversitemiz, önümüzdeki dönemde uluslararası alanda yükseköğretim ve bilimsel çalışmaların başarıya uluşması için iradesini ve yeteneğini artırarak ortaya koyacaktır” şeklinde konuştu.

TAVRIMIZ NET

Üniversitede bilimsel özgürlüğe her zaman saygı duyacaklarının altını çizen Rektör Hotar, “Milletimize, devletimize yönelik faaliyetlere; devlet büyüklerimize yönelik saygısızlığa; birliğimizi hedef alan teröristlere, milletimize 15 Temmuz ihanetini yaşatan FETÖ gibi şer odaklarına, üniversitemizde asla izin vermeyeceğiz. Bu konudaki tavrımız son derece açık ve net olacaktır. Üniversitemiz ülkemizin en saygın yükseköğretim kurumlarından birisi olarak 36 yıldır faaliyet göstermektedir. Adını ve itibarının zedelenmesine; emek verenlerin haklarının da boşa gitmesine müsaade edemeyiz” diye konuştu.

AKLINIZI KİMSEYE EMANET ETMEYİN

Konuşmasında üniversite öğrencilerine seslenen ve tavsiyelerde bulunan Rektör Hotar, “Kariyer hedefinizde çok özel bir kurumun parçası olarak yol aldınız ve almaya da devam ediyorsunuz. Bu süreci doğru şekilde bitirmeniz, aklı ve mantığı hür; vicdani kanaatleri gelişmiş bireyler olmanız bizim en büyük beklentimizdir. Üniversitemizin bugünlere gelmesinde, bir zaman sizler gibi olan hocalarınızın rolü ve emeği çok büyüktür. Dolayısıyla aidiyet duygunuzu hiçbir zaman yitirmeden, bilim ile yol almanızı; mutluluğu hedefleyen bireyler olmanızı diliyoruz. Bunlar, üniversitemizin sizden en önemli beklentisidir. Yolunuzu ve aklınızı asla birilerine emanet etmeyin. Kendinize güvenin; ailenizin, sevenlerinizin desteğini unutmayın; milletimizin beklentilerini boşa çıkarmayan bir yol izleminiz en büyük gururumuz olacaktır” dedi.

EMEKTAR HOCALARA TEŞEKKÜR PLAKETİ

Programda Rektör Hotar, üniversitenin Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinin yaptığı ve Allah’ın 99 isminin yer aldığı Esma-ül Hüsna’yı Meclis Başkanı Yıldırım’a hediye etti. Meclis Başkanı Yıldırım ve Rektör Hotar, DEÜ’nden emekli olan öğretim üyelerine teşekkür plaketi verirken; 2017-2018 Eğitim Öğretim Dönemi’nde kendi bölümlerini dereceyle bitiren mezunlara da tablet hediye ettiler. Türkiye’nin Renkleri adlı müzik topluluğu opera yorumu ile Anadolu Türkülerini seslendirildiği gecede halk oyunları gösterileri de izleyenlerden tam not aldı.

ATATÜRK ANITINA ÇELENK KOYULDU

Üniversitenin 36’ncı kuruluş yıldönümü kapsamında akademik ve idari personel oluşan heyet, Rektör Hotar’ın öncülüğünde sabah Cumhuriyet Meydanındaki Atatürk Anıtına çelenk koydu.

 

İlgili Yazılar