Göç Olgusu Uluslararası Konferansta Tartışılacak

929

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde 16-18 Nisan 2020 tarihleri arasında düzenlenecek ‘Göç: Önümüzdeki Yirmi Yılın Projeksiyonu ve Ötesi’ başlıklı uluslararası konferans için hazırlıklar tamamlandı. Farklı disiplinlerden gelen yerli ve yabancı bilim insanlarının katılacağı etkinlikte, bildiri özetlerinin son gönderim tarihi ise 22 Şubat 2020 olarak belirlendi.

Küresel bir sorun haline dönüşen göç olgusuna bilimsel bir bakış açısıyla dikkat çekmek amacıyla Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörlüğü, Hukuk Fakültesi ile DEÜ Kadın Hakları ve Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi koordinasyonunda 16-18 Nisan 2020 tarihleri arasında düzenlenecek ‘Göç: Önümüzdeki Yirmi Yılın Projeksiyonu ve Ötesi’ başlıklı uluslararası konferans için hazırlıklar tamamlandı. Hukuk, ekonomi, sosyoloji, antropoloji, kadın çalışmaları, kültürel çalışmalar, siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler, psikoloji ve tarih gibi farklı disiplinlerde çalışan yerli ve yabancı bilim insanlarının katılacağı etkinlikte, bildiri özetlerinin son gönderim tarihi ise 22 Şubat 2020 olarak belirlendi.

DEÜ Sabancı Kültür Sarayı’nda gerçekleştirilecek konferans ile ilgili bir açıklama yapan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, iki gün boyunca sürecek etkinlikte göç olgusunun kapsamlı şekilde ele alınacağını belirterek; ortaya koyulan fikir ve paylaşımların sosyal politikaların oluşturulmasında ve kamuoyunun doğru bilgilendirilmesinde önemli bir misyonu yerine getireceğini söyledi.

Uzun zamandır üzerinde titizlikle çalıştıkları konferansın uluslararası nitelikte olmasının konunun farklı noktalardan ele alınması açısında önemli olduğunu aktaran Rektör Hotar, “Ülkemizin de içinde bulunduğu coğrafyada göçmen, sığınmacı ve mülteci kavramlarını kapsayan göç olgusu, hepimizi yakından ilgilendiriyor. Bu noktada can güvenliği ve siyasi nedenlerle yurtlarından ayrılmak zorunda kalan veya bırakılan insanların yaşadıkları sıkıntılar ile gittikleri ülkede ortaya çıkan sosyal ve hukuki sorunları, bilimsel veriler ışığında ele alınması gerektiğini düşündük. Dünyanın farklı bölgelerindeki benzer sorunları da dikkate aldığımızda, uluslararası bir konferansın düzenlenmesinin doğru bir adım olacağına karar verdik. Buradan hareketle Cumhurbaşkanlığımızın yüksek tasviplerini alarak; kendi himayelerinde düzenleyeceğimiz bir konferans için çalışmalara başladık. Böylece hem bölgesel hem de uluslararası alanda konuyla ilgili güncel gelişmeleri bir araya getirmeyi; farklı disiplinler altında konunun aydınlatılmasını hedefledik” dedi.

YOĞUN KATILIM BEKLİYORUZ

Konferansın sonuçları itibariyle geleceğe ilişkin öngörüleri de kapsayacağını belirten Rektör Hotar, “Güzel İzmirimizde üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleştireceğimiz bu etkinliğe ilgili kurum ve kuruluşlar ile vatandaşlarımızın yoğun katılım göstereceğine inanıyoruz. Buradan elde edeceğimiz bilimsel sonuçların göç olgusunun anlaşılmasında ve buna ilişkin stratejilerin geliştirilmesinde yararlı olacağını düşünüyoruz. Bildiri özetlerinin 22 Şubat 2020’ye kadar teslim edilecek konferansla ilgili güncel gelişmeleri ve duyuruları da https://interdisipliner.deu.edu.tr/ internet sitesinden paylaşacağız. Bu etkinlik vesilesiyle desteklerini bizden esirgemeyen Cumhurbaşkanlığımıza en derin şükranlarımızı sunuyor; konferansın düzenlenmesinde emeği geçenlere ve katılımcılarımıza da şimdiden teşekkür ediyoruz” ifadesinde bulundu.

DAVETLİ KONUŞMACILAR

Konferansa davetli konuşmacı olarak Harvard Üniversitesi’nden Klinik Prof. Deborah Anker, Open Üniversitesi’nden Prof. Dr. Marie Gillespie, Al-Quds Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ali Ahmad Khashans, Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi’nden Prof. Dr. Farid Sufian Bin Shuaib, E-Kampüs Üniversitesi’nden Prof. Dr. Paola Todini ve Taipei Ekonomi ve Kültür Misyonu Ankara Temsilcisi Yaser Tai-Hsiang Cheng katılacak.

İlgili Yazılar