REKTÖR HOTAR, MAVİ MİRAS PROJESİNİ ANLATTI

5.032

Türkiye Batık Envanteri Projesi kapsamında çalışmalarına Foça açıklarında devam eden araştırma ekibini ziyaret eden Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, projenin detaylarını TRT Haber ekibine anlattı. Önemli kültürel miraslara ulaşılan proje kapsamında yeni müjdelerin verileceğini açıklayan Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Üniversitemiz bu alana girene kadar çalışmaların tamamına yakını yabancılar tarafından gerçekleştiriliyordu. Türk bilim insanlarından oluşan multidisipliner bir ekiple, ilk yerli ve milli bilimsel araştırma projesini yürüttüğümüz için gururluyuz” dedi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü’nün TÜBİTAK desteği ile 2005 yılında başlattığı, Mavi Miras olarak isimlendiren Türkiye Batık Envanteri Projesi, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın desteğiyle devam ediyor. Türkiye denizlerinde sualtında kalmış tarihi kalıntıların ortaya çıkarılması konusunda hazırlanmış en kapsamlı bilimsel çalışma olan projenin en önemli çıktısı Türkiye’nin ilk ve tek Sualtı Kültürel Miras haritası oluşturulmasıdır. Türkiye Sualtı Kültürel Miras haritasının oluşturulmasını amaçlayan proje kapsamında çalışmalar, Koca Piri Reis Araştırma Gemisi ile Foça açıklarında devam ediyor. Çalışma yürüten ekibi ziyaret eden Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, Mavi Miras projesinin detaylarını canlı yayında TRT Haber ekibine anlattı.

İLK YERLİ VE MİLLİ SUALTI ARAŞTIRMA PROJESİ

Mavi Miras projesinin, Türkiye ve Dokuz Eylül Üniversitesi adına gurur duydukları bir proje olduğunu belirten Hotar, “Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitümüzün çok değerli hocalarından Doç. Dr. Harun Özdaş ve Dr. Öğr. Üyesi Nilhan Kızıldağ başta olmak üzere geniş bir ekiple bu projeyi yürütüyoruz. Üniversitemiz bu alana girene kadar çalışmaların tamamına yakını yabancılar tarafından gerçekleştiriliyordu. Üniversitemizle birlikte bu proje, Türk bilim insanlarından oluşan multidisipliner bir ekiple yürütüldüğü için ilk yerli ve milli bilimsel araştırma projesi olma özelliğini taşıyor” dedi.

YENİ MÜJDELER OLACAK

Canlı yayında denize indirilen su altı araştırma robotu hakkında da bilgi veren Rektör Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Proje kapsamında yapılan bu cihaz Türkiye’nin ilk yerli ve milli su altı araştırma robotu olma özelliğini taşıyor. Ekibimiz, 2017’den itibaren Foça açıklarında yaptıkları sonar araştırmalarda bazı batıklar tespit etti. ROV adını verdiğimiz yüksek teknolojili aracımızla da bu batıklarda kazı gerçekleştiriliyor. Ekibimizin bulduğu en eski batık, Osmanlı’nın en büyük deniz zaferlerinden biri olan Koyunadaları Deniz Savaşı’nda batan Venedik kalyonlarıdır. 1695 yılında Venedik ve Osmanlı donanmaları arasında gerçekleşen savaşa ait kalıntıların keşfi, milli tarihimiz açısından büyük öneme sahiptir. Yine ekibimizin bulduğu en eski batık da MÖ.7.yy’a tarihlenen Bozukkale Arkaik Batığı’dır. 250’den fazla batık gemi, 20’den fazla suyun altında kalmış yerleşim ve liman yapıları ile 50’nin üzerinde demirleme yeri ve 600’e yakın çapa tespit edildi. Buna ilave yeni müjdelerinin olacağının bilgisini de aldık. Türkiye Sualtı Kültürel Miras Haritası’nın oluşturulmasına yönelik çok ciddi adımlar atıyoruz. Bu çalışmalarla hem ülkemiz hem de kurumumuz adına gururluyuz” dedi. Rektör Hotar ayrıca, Koca Piri Reis açıklarındaki gemiye ulaşımlarını sağlayan Sahil Güvenlik Komutanlığına, TCSG-109 komutanlığı botu komutanı ve mürettebatına teşekkür etti.

İlgili Yazılar