REKTÖR HOTAR’DAN MİLLİ TEKNOLOJİ VURGUSU

511

Dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivallerinden birisi olan TEKNOFEST’in Samsun etabına katılan Dokuz Eylül Üniversitesi(DEÜ), kurduğu stant ile bilim ve teknoloji meraklılarını ağırlarken; mensuplarının aldığı ödüller ile de dikkat çekti. Festivalin sadece sergi ve yarışmalardan ibaret olmadığını belirten DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Kurumsal paydaşı olduğumuz TEKNOFEST, ulusal kalkınmanın geleceğini şekillendiren kurumların, üniversitelerin ve küresel markaların bir araya geldiği; kariyerini gökyüzüne çevirmek isteyen gençlerin ve girişimcilerin buluştuğu bir organizasyon. Buradaki ana fikir, havacılık ve uzay sanayini milli kaynakları kullanarak geliştirmek. Araştırma üniversitesi olarak biz de sorumluluklarımızı yerine getirmek için bu festivale katıldık” dedi.

Türkiye’nin milli ve yerli teknoloji üretim hamlesini desteklemek amacıyla organize edilen ve alanında dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivallerinden birisi olan TEKNOFEST’in Samsun etabı, 30 Ağustos 4 Eylül 2022 tarihleri arasında düzenlendi. Festivalin kurumsal paydaşlarından birisi olan Dokuz Eylül Üniversitesi(DEÜ) ise Samsun’a 18 ekiple katılarak adeta çıkarma yaparken; kurduğu stant ile de havacılık, bilim ve teknoloji meraklılarını ağırladı. TEKNOFEST kapsamında düzenlenen İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı(ISIF)-2022’ye ise Dokuz Eylül Üniversitesi Teknopark (DEPARK) ve Dokuz Eylül Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (DETTO) ile katılan DEÜ, aldığı ödüller ile de dikkat çekti. ISIF-2022 Buluş Yarışması’na DEÜ ekosistemi bünyesindeki 6 patent ile katılan DEÜ girişimcileri; Türk Patent ve Marka Kurumu En İyi Akademik Buluş Ödülü’nü, bir altın ve dört bronz madalya almış oldu. Böylece yarışmaya katılan bütün patentler, ödüle layık görüldü.

DEVLETİN ZİREVİSİ BULUŞTU

Altı gün boyunca devam eden TEKNOFEST, aynı zamanda devletin zirvesini de bir araya getirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı festival; Türkiye’nin en büyük kamu kurum ve kuruluşlarının, üniversitelerin ve küresel ölçekte faaliyet gösteren özel sektör temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirildi. Her gün binlerce ziyaretçiye ev sahipliği yapan TEKNOFEST’te, yerli ve inovatif teknolojiler tanıtılırken; ATAK Helikopteri ile İnsansız Hava Araçları(İHA) yoğun ilgi gördü. Solo Türk’ün de gösteri yaptığı festivalde kurulan tematik stantlarda ise havacılık ve uzay sanayine ilişkin güncel bilgiler paylaşıldı.

ULUSLARARASI BİR ETKİNLİK

Festivalin sadece sergi ve yarışmalardan ibaret olmadığını belirten DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Kurumsal paydaşı olduğumuz TEKNOFEST, ulusal kalkınmanın geleceğini şekillendiren kurumların, üniversitelerin ve küresel markaların bir araya geldiği; kariyerini gökyüzüne çevirmek isteyen gençlerin ve girişimcilerin buluştuğu bir organizasyon. Buradaki ana fikir, havacılık ve uzay sanayini milli kaynakları kullanarak geliştirmek. Araştırma üniversitesi olarak biz de, sorumluluklarımızı yerine getirmek için Samsun’daki bu festivale katıldık. Unutmayalım ki milli hedeflere ulaşmak, işbirliğini ve bu tür organizasyonları gerektiriyor” dedi.

İLGİDEN MEMNUNİYET DUYDUK

Kurdukları standa vatandaşların yoğun ilgi gösterdiğini kaydeden Rektör Hotar, “Festival boyunca ziyaretçilerimize, araştırma üniversitemiz tanıtıldı; havacılık ve teknoloji ile ilgili çalışmalarımız paylaşıldı; bilgi broşürleri dağıtıldı. DEÜ ROV Takımımızın insansız su altı robotu, kompleks geometriye sahip objelerin 3D yazıcıyla basılması, deprem simülatörü ve çok amaçlı lineer delta robotu ise yoğun ilgi gördü. Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Duygu Özel Demiralp’in ‘Yaşamın şifresi DNA’ ve öğretim üyemiz Prof. Dr. Görkem Akıncı’nın ‘Bakır-Demir İyonu Tepkimeleri’ sunumları da beğeniyle izlendi” ifadesinde bulundu.

DEÜ’DEN 18 EKİP KATILDI

TEKNOFEST kapsamında Samsun’da düzenlenen yarışmalara da DEÜ ekiplerinin katıldığını açıklayan Rektör Hotar, “Araştırma üniversitemizi, 18 ekip temsil etti. Bunlar arasında finale kalma başarısı gösteren takımlarımız ise DEU ROV Team (İnsansız Su Altı Araçları), Zeytin Hasat Makinesi Ekibi (Tarım Teknolojileri), Ulaşım Ağlarının Optimizasyonunda Akıllı Mantarlarla İşbirliği Ekibi (Akıllı Ulaşım), Jet Motoru Tasarım Ekibi (Jet Motoru Tasarım), EMG Kontrollü Drone Ekibi (İnsansız Hava Aracı Serbest Görev), Köpekler Aç Kalmasın Proje Ekibi (İnsanlık Yararına Teknoloji) ve SUFAI (Savaşan İHA) ekibi oldu. Jet Motor Tasarım Yarışmasında üniversitemizi temsil eden DEÜ ULTRASWIRL ekibimiz ise yarışmayı üçüncü olarak tamamladı. Burada bizim için esas mesele dereceden çok öğrencilerimizin ve girişimcilerimizin çalışmalarının görünür olması ve teşvik edilmesiydi. Araştırma üniversitemizi farklı kılan da zaten buydu. Bunu da sağladık” diye konuştu.

GURUR DUYDUK

Tematik alanları ve diğer kurumların stantlarını yakından takip ettiklerini kaydeden Rektör Hotar, “Ülkemizin ilk yerli ve milli İnsansız Hava Araçlarını(İHA) üreten Bayraktar’ın standını gezdik; yetkililerden bilgi aldık. Yine Türkiye’nin havacılık motorları üretimindeki öncü kuruluşlarından olan TEI-TUSAŞ Motor San. A.Ş.’nin standını da ziyaret ettik. Burada kendi çalışmalarıyla ilgili kurumumuza plaket hediye eden TEI İnsan Kaynakları Direktörü Yeliz Vural Çetinkaya’ya ile görüştük ve kendilerine teşekkür ettik. Bu görüşmeler önemliydi çünkü biz hem ülkemizin geleceğini inşa eden insanları yetiştiren hem de bu süreçte kullanılacak teknolojileri geliştirmeye odaklanan bir kurumuz. O yüzden bilgi alışverişi ve diyaloğu, TEKNOFEST’in önemli kazanımlarından birisi olarak düşünüyoruz. Küresel ölçekte hizmet üreten firmalarınızın çalışmalarını gördükçe de gerçekten gurur duyduk” dedi.

YOL HARİTAMIZ BELLİ

Festivale katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sözlerine dikkat çeken Rektör Hotar, her kurumun bu konuşmadan pay çıkarması gerektiğini belirterek, “Muhterem Cumhurbaşkanımız, bilim ve teknoloji konularında her zaman bize yol gösteriyor. Biz de ulusal hedeflerimize uygun şekilde projelerimizi şekillendiriyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın ‘Türkiye’nin gerçeği de, ihtiyacı da TEKNOFEST kuşağıdır’ sözleri bizce çok anlam ifade ediyor. Çünkü bu tespit, hem mevcudu hem de geleceğe işaret ediyor. Bunun öznesini de gençlerimiz oluşturuyor. Dolayısıyla da yol haritamızı, Cumhurbaşkanımızın ulusal hedeflerine ve gençlerimize göre şekillendiriyoruz” dedi.

TEŞEKKÜR ETTİ

TENKOFEST’in düzenlenmesinde emeği geçen kişi ve kurumlara da teşekkür eden Rektör Hotar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu güzel etkinliğin organize edilmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Birçok güncel gelişmeyi, burada öğrenmiş olduk. Düzenlenen etkinlik ve yarışmalar son derece güzeldi. Ekiplerimizin burada yer almasından da mutluluk duyduk. En iyi akademik buluş ödülünü büyük ailemizi kazandıran Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Duygu Özel Demiralp, Mühendislik Fakültemiz öğretim üyesi Prof. Dr. Görkem Akıncı ve Metin Akıncı’ya; altın madalya alan Fen Fakültemiz öğretim üyesi Prof. Dr. Levent Çavaş’a teşekkür ediyoruz. Yine bronz madalya kazanan girişimcilerimize, yarışmalarda bizi temsil eden ekiplerimize, organizasyona katılan mensuplarımıza da ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. Hedefimiz, havacılık sanayimizi geliştirecek teknolojileri geliştirmek ve bu alanda çalışacak gençleri yetiştirmek olacak. Bunun için çalışmaya devam edeceğiz.”

İlgili Yazılar