REKTÖR VEKİLİ ÇELİK’TEN ANADİL VURGUSU

1.674

Dokuz Eylül Sürekli Eğitim Merkezinde (DESEM) düzenlenen 32. Ulusal Dil Kurultayında konuşan Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Erdal Çelik, Türk dilinin dünya genelinde 200 milyona yakın konuşuru olduğunu belirterek, anadile sahip çıkmanın öneme dikkat çekti.

Türkiye’deki dilbilimcileri ve dilbilime ilgi duyanların katılımı ile düzenlenen 32. Ulusal Dil Kurultayı, Dokuz Eylül Sürekli Eğitim Merkezi (DESEM)’de başladı. Dokuz Eylül Üniversitesi ve Dilbilim Derneği işbirliğinde gerçekleştirilen kurultayda, dilbilimiyle ilgili konular detaylı şekilde ele alınacak.

İki gün sürecek etkinliğin açılışı töreninde konuşan Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Erdal Çelik, son yıllarda Türk dili ve kültürünü değersizleştirme ve onu erozyona uğratma konusunda ciddi bir gayret sarf edildiğini kaydederek bu konuda herkesin duyarlı olması gerektiğini söyledi.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Dilbilim Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kamil İşeri, DEÜ Edebiyat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mustafa Daş, Dilbilim Derneği Başkanı ve Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. H. İclal Ergenç, DEÜ Genel Sekreteri Doç. Dr. Recep Yiğit ile çok sayıda davetlinin katıldığı törende konuşan Rektör Vekili Çelik, “Dil, bir ulusun kimliğidir. Onu yok saymak, ona zarar vermek özde o toplumun varlığını hedef almaktır. Bu kadar büyük bir ailenin Türkiye ayağını oluşturan bizlerin, anadil konusunda hangi birikime sahip olduğumuzun bilinmesi, bu noktada büyük önem taşıyor. Sonuçta dünyanın mekanik dilinin İngilizce olması, bizim köklerimizi, değerlerimizi ya da dilimizi değiştirmemesi gerekiyor” dedi.

DUYARLI OLMALIYIZ

Kitle iletişim araçlarından akademik yayınlara kadar, anadilin en üst düzeyde kullanıldığı alanlarda daha duyarlı olunması gerektiğine işaret eden Rektör Vekili Çelik, “Türk dilinin varlığı açısından bu tür etkinlikler, konunun farklı noktalardan ele alınması açısından büyük önem taşıyor. Unutmayalım ki, yaşadığımız dünya ancak kendi dilimizle bizler için anlamlı ve kalıcı olacaktır. Bu düşüncelerle 32. Ulusal Dilbilim Kurultayının Türk dili konusunda yeni açılım ve kazançlar getirmesini diliyor; programın düzenlenmesinde emeği geçenlere içtenlikle teşekkür ediyorum” diye konuştu.

59 BİLDİRİ YER ALACAK

Açılışta söz alan DEÜ Dilbilim Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kamil İşeri kurultaya yoğun ilgi olduğunu vurgulayarak etkinlik boyunca 59 bildiri ve 14 poster sunumunun yer alacağını söyledi. DEÜ Edebiyat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mustafa Daş ise kurumsallaşmış bir etkinliğin üniversite bünyesinde icra edilmesinden dolayı gurur duyduklarını bildirdi.

Müzik dinletisiyle devam edilen toplantıya davetli konuşmacı olarak katılan Okan Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nadir Engin Uzun ise “Dilbilimsel Türkçe: Türkoloji-Dilbilim İlişkisi” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Konuşmaların ardından Rektör Vekili Çelik, Dekan Uzun’a teşekkür belgesi takdim etti.

İlgili Yazılar