SEFERİHİSAR ‘SAKİNLİĞİNİ’ YİTİRİYOR

4.133

Son dönemde artan nüfus ve buna bağlı olarak yapılaşmadaki hızlanma, sakinliği ile ünlü Seferihisar’ı Cittaslow (Sakin Şehir) unvanını kaybetme riski ile karşı karşıya getiriyor. Bilim insanları bu soruna dikkat çekebilmek için Dokuz Eylül Üniversitesi Fevziye Hepkon Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu’nda düzenlenen panelde bir araya gelerek çözüm önerilerini sundu.

Seferihisar’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 96’ncı yılı çeşitli etkinliklerle kutlandı. Etkinlikler kapsamında, Dokuz Eylül Üniversitesi Seferihisar Fevziye Hepkon Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu’nda ‘Bilimsel Yönüyle Seferihisar’ konulu bir panel düzenlendi.  Moderatörlüğünü Doç. Dr. Turgay Bucak’ın yaptığı panele Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ali Ekber Gülersoy, Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Gözde Emekli, Prof. Dr. Gamze Saner ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mehmet Emre Güler konuşmacı olarak katıldı. Akademisyenler Seferihisar’ı turizm, inşaat, ziraat ve sosyolojik yönüyle anlattı. Güncel değerlendirmelerin de yapıldığı panelde Doç. Dr. Ali Ekber Gülersoy, Seferihisar’ın hızla büyüdüğünü, böyle devam ederse yakında ‘Sakin Şehir’ unvanını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabileceğini söyledi. Tarım alanlarının da yapılaşmaya açılmasıyla tehlikenin büyüdüğünü belirten Gülersoy, “Seferihisar’ın Cittaslow ünvanını aldığı 2009 yılında nüfusu 28 bin iken, şu an 41 bin civarındadır. 50 bin sınırını aştıktan sonra Cittaslow unvanını kaybedecek. Bu hem turizm açısından hem de kentin kendine has yapısının korunması açısından tehlikeli. Bu konuda acilen çalışma yapılması gerekir” dedi.

SEFERİHİSAR’A KATKI SAĞLIYORUZ

Panel sonunda Doç. Dr. Turgay Bucak yüksekokul olarak ilçeye kültürel, sosyal ve ekonomik anlamda katma değer katmaya devam edeceklerini belirterek, “Seferihisar, demografik yapısı ve sahip olduğu köklü tarihiyle önemli bir cazibe merkezidir. Burada bulunmamız ilçeye gastronomi turizmi açısından da fayda sağlamaya devam edecektir. Yüksekokul olarak Seferihisar, İzmir, Ege  destinasyonları ve Türk mutfağı bilimsel olarak inceliyor, buraların gelişimine katkı sağlamak için akademik çalışmalar yapıyoruz” diye konuştu.

İlgili Yazılar