TBMM BAŞKANI YILDIRIM VE REKTÖR NÜKHET HOTAR İZMİR’DE MESLEK HASTALIKLARI MÜJDESİ VERDİ
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) ev sahipliğinde düzenlenen Meslek Hastalıkları Kongresi’nde konuşan TBMM Başkanı Binali Yıldırım, teröre hiçbir şekilde müsaade etmeyeceklerini belirterek, “Bayrağımız, toprağımız, devletimiz ve milletimiz asla tartışma konusu olamaz. Bunları masaya getirirseniz orada özgürlük falan dinlemeyiz” diye konuştu. Törende söz alan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar ise İzmir’de Meslek Hastalıkları Hastanesi’nin kurulması için çalışmalara başlayacaklarını söyledi.
Sabancı Kültür Sarayı’nda düzenlenen; siyaset, iş dünyası, akademi, sendika temsilcileri ile üniversite öğrencilerinin hazır bulunduğu programda konuşan TBMM Başkanı Yıldırım, “Terör konusunda bizim hiç ama hiç müsamaha etmeyeceğimiz. Bizim belirli kırmızı çizgilerimiz var. Siyaset, ticaret veya akademik çalışmalar yapabilirsiniz. Toplumun hangi kesimden olursanız olun hangi işi yaparsanız yapın asla üzerinde tartışılmayacak gerçeklerimiz ortadadır. Ülkemiz, milleti ve devleti ile bağımsız bir bütündür. Bölücülük yok, eyalet gibi düşünceler yok. Bayrağımız, toprağımız, devletimiz ve milletimiz asla tartışma konusu olamaz. Eğer bunları masaya getirirseniz orada özgürlük falan dinlemeyiz. Bu ülkeyi bize emanet edenler; bu bayrağa renk verenler; ecdadımızdır, şehitlerimizdir, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarıdır. Bu topraklara gözümüz gibi bakmak, bizim vatan borucumuzdur. Millete olan en büyük sorumluluğumuzdur. Dolayısıyla 1 milyar 800 milyonluk İslam dünyasında, hamdolsun ülkemiz, kutup yıldızı gibi parlıyor. İnşallah sadece Türkiye’nin değil, gönül dünyamızda terör ve iç savaş altında inim inleyen bütün kardeşlerimizin sesi olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
ÜLKEMİZİ KİMSE TUTAMAZ
Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin uygulamaları oturdukça belirsizliklerin de ortadan kalkacağını ifade eden TBMM Başkanı Yıldırım, “Bu sistem, Türkiye’nin önünde yeni ufuklar açacaktır. Bunun olması için hepimizin yeni sisteme, değişime alışması gerekiyor. Meclis ile hükümetin yetki sorumluluklarını birbirinden net şekilde ayırıp; bürokrasiyi kolaylaştıran bu sistem, doğru uygulamalarıyla yerleştiğinde, ülkemizi hiç kimse tutamaz. O zaman çalışmalarımız da çalışanımız da iş verimimiz de çok daha mutlu olacaktır. O günler yakındır” ifadesinde bulundu.
ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPARIZ
Kongrenin önemine de dikkat çeken TBMM Başkanı Yıldırım, “Türkiye’nin üretim ve ihracat üslerinden biri olan güzel İzmir’imizde düzenlenen bu etkinlik, son derece önemli ve yol göstericidir. Bu toplantılardan ortay acıkacak sonuçların şüphesiz yasal düzenleme gerektiren kısımlarını, TBMM ile paylaşacağınızı ve milletvekillerimiz vasıtasıyla takip edeceğinizi düşünüyorum. Yasal tedbirler konularında üzerimize düşen her türlü sorumluluğu yerine getireceğimize emin olabilirsiniz. Biz, ‘çalışanın hakkını alnının teri kurumadan verin’ anlayışını benimsemiş bir toplumuz. Bu millet için bu ülke için çalışan ve üreten herkesin başımız üzerinde yeri vardır” ifadesinde bulundu. TBMM Başkanı Yıldırım konuşmasında Batman’da teröristlerin tuzağı sonucu şehit olan askerlere Allah’tan rahmet; yaralılara da acil şifalar diledi.
MESLEK HASTALIKLARI HASTANEYE KAVUŞACAK
Etkinliğin ev sahipliğini yapan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, işçi güvenliği ve meslek hastalıkları konusunda üniversitenin yaptığı başarılı çalışmalara dikkat çekerek, bu noktada yeni bir proje başlattıklarını açıkladı. Rektör Hotar, meslek hastalıklarının her açıdan dikkatle ele alınması gerektiğine işaret ederek, “Bu hepimizin ortak bir problemidir. Buradan hareketle biz de bir çalışma başlatarak, değerli Meclis Başkanımıza sunduk. Kendileri de İzmir’de Meslek Hastalıkları Hastanesi’nin kurulması noktasında bize destek vereceklerini söyledi. İnşallah kendilerinin öncülüğünde çalışmaları başlatmış olacağız. Sayın Meclis Başkanımıza teşekkür ediyoruz” dedi.
TÜRKİYE SAĞLIK KONUSUNDA ÖRNEK OLDU
İnsan sağlığı konusunda Türkiye’nin son yıllarda aldığı mesafeye dikkat çeken Rektör Hotar, “Elde ettiği başarıları hepimiz biliyor ve takdir ediyoruz. İnsan sağlığını etkileyecek hemen her alanda ciddi yatırımlar yapan ülkemiz, birçok konuda dünyaya da örnek olacak hizmetler üretmektedir. Bu düşüncemizin temellerini devletimizin, iş ve işçi güvenliği konularına gösterdiği duyarlılığı; Avrupa Birliği müktesebatına uygun planlamaları ve mevzuatlarla ilgili detaylı çalışmaları oluşturmaktadır” ifadesinde bulundu.
Üniversite olarak meslek hastalıkları konusuna daha farklı yaklaştıklarını açıklayan Rektör Hotar, “Çünkü biz, konunun birçok noktasındaki muhatabız. İster çalışan, ister işveren, isterse kamu otoritesi veya temsilcisi olsun, bir şekilde bizden eğitim, danışmanlık, bilirkişilik, tanı, teşhis veya tedavi hizmeti almak durumunda kalıyor. Dolayısıyla bizim konuya bakışımız çok daha derin ve bilimsel oluyor” diye konuştu. Üniversitenin Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı bünyesinde ‘İş ve Meslek Hastalıkları Bilim Dalı’ kurulduğunu hatırlatan Rektör Hotar, burada verilen eğitimler sayesinde üniversitenin kamunun bu noktadaki ihtiyaçlarına hızlı şekilde refleks gösterdiğini söyledi.
DEVLETE HAVALE EDİLMEMELİ
Bu tür kongrelerin konunun irdelenmesi açısından önem taşıdığını bildiren Rektör Hotar, sözlerini şöyle sürdürdü: “İşçi sağlığı ve işyeri güvenliği konusundaki sorunları, sadece devlete havale etmek sağlıklı bir yaklaşım değildir. Bu konuda sorumluluk bilinciyle hareket etmemiz gerekmektedir. Biz, üniversite olarak, bu konuda da üzerimize düşeni yapmaya gayret ediyoruz. Bundan sonra da gerek eğitimle, gerek danışmanlık veya bilirkişilikle birçok noktada destek vermeyi sürdürecek; kamu ya da özel sektör olsun her türlü işbirliğine açık olmaya devam edeceğiz” Konuşmaların ardından Rektör Hotar, TBMM Başkanı Binali Yıldırım’a Firuz Aşkın (1924–2011) tarafından yapılan Üsküdar adlı eseri armağan etti.