DEÜ SUFAI, FİNALLERE EN YÜKSEKTEN GİDİYOR

554

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) SUFAI Topluluğu, TEKNOFEST kapsamında gerçekleştirilecek Savaşan İnsansız Hava Araçları Yarışması ve Uluslararası İHA Yarışması’nda finale kalan listede en tepede yer aldı. SUFAI ekibini tebrik eden DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, Dokuz Eylül Üniversitesi’nin akademik gücüyle her zaman öğrencilerinin yanında olduğunu söyledi.

Dokuz Eylül Üniversitesi’ni (DEÜ) ulusal ve uluslararası insansız hava araçları (İHA) yarışmalarında temsil eden DEÜ SUFAI Topluluğu önemli bir başarıya daha imza attı.  DEÜ SUFAI ekibi, TEKNOFEST kapsamında Bursa Yunuseli Havalimanı’nda 5-9 Eylül’de düzenlenecek olan Savaşan İHA Yarışması’nda final etabına ilk sıradan, 13-19 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek TÜBİTAK Uluslararası İHA Yarışması’nda ise final etabına ikinci sıradan katılma hakkı elde etti.

SAVAŞAN İHA KATEGORİSİ

DEÜ SUFAI ekibi, 172 takımın başvurduğu ve 20 finalist arasında ‘ilk sırada’ yer aldığı Savaşan İHA Yarışması’na Sabit Kanat Kategorisinde katılacak. SUFAI Proje Ekibi tarafından tasarlanan SAFDER Savaşan İnsansız Hava Aracı, 5-9 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek yarışmada hünerlerini sergileyecek. Yarışma kapsamında İHA’lar arası hava-hava muharebe senaryosu oluşturulacak ve gençlerin bu alanda deneyim kazanarak becerilerini geliştirmeleri sağlanacak. Savaşan İHA Yarışması Sabit Kanat kategorisinde birincilik ödülü 250 bin TL, ikincilik ödülü 150 bin TL, üçüncülük ödülü ise 100 bin TL olacak.

Tamamen SUFAI Proje Ekibi’nin kendi tasarlayıp ürettiği SAFDER, hiçbir pilot müdahalesi olmadan otonom uçabiliyor. SAFDER ayrıca, başka hava araçlarını takip etme, gerektiğinde kaçabilme yeteneği ile dikkat çekiyor.

ULUSLARARASI İHA KATEGORİSİ

SUFAI ekibinin katılacağı ikinci yarışma ise Uluslararası İHA Yarışması olacak. TÜBİTAK tarafından altıncısı düzenlenecek yarışmaya ZARGUN İnsansız Hava Aracı ile katılacak DEÜ SUFAI Topluluğu, 13-18 Eylül tarihleri arasında Sabit Kanat Kategorisi’nde yarışacak. Takımların uçaklarının manevra kabiliyetlerinin test edileceği yarışmada birincilik ödülü 40 bin TL, ikincilik ödülü 30 bin TL ve üçüncülük ödülü 20 bin TL olacak.  ZARGUN, tamamen otonom olarak yük bırakma alanını tespit edip taşıdığı yükü bırakabiliyor.

Proje ekibinin kendi tasarlayıp ürettiği ve yarışma öncesinde üniversiteler arası uzun menzil uçuş rekoru kırdığı, yerli ve milli yazılıma sahip insansız hava araçları SAFDER ve ZARGUN’un iki yarışmadan da ödülle dönmesi hedefleniyor.

GENÇLERİMİZİN YANINDAYIZ

Düzenlenecek yarışmalar öncesinde SUFAI ekibine başarılar dileyen DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Ülkemiz, insansız hava araçları teknolojisinde dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer alıyor. Gençlerimiz de bu alanda katıldıkları yarışmalar sayesinde gelecekte ülkemizin gelişimine sağlayacak çalışmalara imza atacak; bu alanda elde ettiğimiz başarıyı daha üst seviyelere çıkaracak. Biz de akademik gücümüzle öğrencilerimize destek olarak, ihtiyaç duydukları teknik altyapı ve atölye ortamını sağlayarak bu gelişime katkı koymaya gayret etmeyi sürdüreceğiz. DEÜ SUFAI ekibimizin Bursa’da düzenlenecek yarışmalardan da ödüllerle döneceğine inanıyoruz. Bugüne kadar elde ettikleri başarılarla bizi gururlandıran gençlerimize katılacakları yarışmalarda da başarılar diliyoruz” diye konuştu.

İlgili Yazılar