DEÜ’DE GLÜTENSİZ MENÜ DÖNEMİ

1.379

Yürüttüğü örnek çalışmalarla mensuplarının hak ve menfaatlerini birçok alanda koruyan DEÜ, bu kez sağlıkta öncü bir projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor. DEÜ, glüten intoleransı ve çölyak hastalığına farkındalık oluşturmak için yemekhanelerinde hazırlanacak glütensiz menüleri, öğrenciler, akademik ve idari personeline sunmayı hedefliyor. Konuyla ilgili konuşan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Ülkemizde her bin kişiden beşinde görülen çölyak hastalığına karşı glütensiz menü ve reçetelerin oluşturulmasını önemsiyor, bu alanda öncü bir projeyi hayata geçiriyoruz” dedi.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri, glüten intoleransı ve çölyak hastalığına farkındalık oluşturmak için “glütensiz menü” mutfak etkinliği düzenledi. Etkinliğe; DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar’ın yanı sıra DEÜ yüksekokul müdürleri, birim yöneticileri, DEÜ akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı. Üniversitenin Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Efes Meslek Yüksekokulu ile Sağlık, Kültür ve Spor (SKS) Daire Başkanlığı koordinesinde; glüten intoleransı ve çölyak gibi beslenme engeli olan DEÜ öğrenci ve personelinin sağlıklı gıdaya erişiminin sağlanması için yürütülen projede, DEÜ yemekhanelerinde glütensiz menülerin sunulması hedefleniyor.

HER BİN KİŞİDEN BEŞİ ÇÖLYAK HASTASI

Projeyle ilgili DEÜ Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü tarafından hazırlanan mutfak etkinliğinde açıklamalarda bulunan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Ülkemizde her bin kişiden beşinde görülen çölyak hastalığına karşı glütensiz menü ve reçetelerin oluşturulmasını önemsiyor; hem glütensiz mutfak projesinin ortaya çıkması hem de emin adımlarla gerçekleşmesinde katkıları için birimlerimize, hocalarımıza, daire başkanlarımıza ve öğrencilerimize teşekkür ediyoruz” dedi.

PROJE ÜÇ AŞAMADA İLERLEYECEK

Glüten intoleransı ve çölyak gibi beslenme engeli olan DEÜ mensuplarına yönelik üç aşamada gerçekleştirilecek projenin başlangıç aşamasında hastalığa dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak için bilgilendirme seminerlerinin düzenleneceğini söyleyen Rektör Hotar, “İkinci aşamada ise glütensiz menülerin oluşturulması ve reçetelerinin hazırlanması için çalışmalar yürütülecek. Bu çalışmalar, DEÜ Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ile Efes MYO bünyesindeki Gıda Mühendisi öğretim elemanlarının ortak çalışması ile gerçekleştirilecek. Üçüncü aşamada ise gıda girdilerinin içeriğindeki glüten oranının, çölyak hastaları için eşik değer altında olup olmadığı düzenli olarak Efes Meslek Yüksekokulumuz tarafından test edilecek. Bu aşamaların ardından SKS Daire Başkanlığımız tarafından hazırlanacak ‘glütensiz mutfak’ alanında üretime başlanarak, öğrenci ve personelimizin hizmetine sunulacak” diye konuştu.

STANDART BESLENENLERİ ETKİLEMEYECEK

Projenin standart beslenme alışkanlığı bulunanları etkilemeyeceğini de sözlerine ekleyen Rektör Hotar, “Kontrol edilmemesi halinde kişide önemli sağlık sorunlarına sebep olabilen çölyak hastası ve glüten intoleranslı aile fertlerimiz için hayata geçirilecek projemiz, herhangi özel bir beslenme alışkanlığına sahip olmayan kişileri etkilemeyecek şekilde yürütülecek. Bu anlamda glüten intoleranslılar için hazırlanacak sağlıklı menüler, bir başkası için beslenmede bir farklılık yaratmayacak. Bunun için adımlarımızı kararlılıkla atıyoruz. Umarız projemiz, bu tür hastalıkların dünyada ve ülkemizde var olduğuna ve tedbir alınması noktasında adımların atılmasına vesile olur. Bir kez daha emeği geçenlere teşekkür ediyor; kurumumuz için şifa olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

İlgili Yazılar