DEÜ’DEN DENİZ JEOFİZİĞİ VE SONAR EĞİTİMİ

3.575

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü, yabancı araştırmacılara deniz jeofiziği ve sonar çalışmaları konusunda eğitim verdi. Uygulamanın Koca Piri Reis Araştırma Gemisinde yapıldığını belirten Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Günay Çifci, UNESCO destekli yüzer üniversite projesini de hayata geçirmeyi planladıklarını ifade etti.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü, İslam Ülkeleri Oşinografi Merkezi’nin (INOC) desteğiyle yabancı araştırmacılara yönelik, deniz jeofiziği ve sonar çalışmalar konusunda eğitim programı düzenledi. 5 gün süren eğitim kapsamında teorik eğitimin tamamlanmasının ardından, Koca Piri Reis Araştırma Gemisi ile uygulama gerçekleştirildi. Uzunada’nın güney batısında yapılan uygulamada araştırmacılara, basınçlı hava yardımıyla oluşturulan yapay deprem dalgaları marifetiyle toplanan sinyaller işlenerek deniz tabanının tektonik haritalanması yöntemi gösterildi.

DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitü Müdürü Prof. Dr. Günay Çifci, eğitimin INOC’un desteği ile gerçekleştirildiğini belirterek “Bu eğitimi başta Azerbaycan, Suudi Arabistan, Arnavutluk, İran, ırak, Tunus, Fas, Kuveyt gibi ülkelerden gelen çok sayıda araştırmacıya ev sahipliği yapmaktayız. Bu araştırmanın konusun, deniz jeofiziği ve sonar çalışmaları konusunda onları eğitmek amacıyla düzenlenmiştir. Biz sadece kendi öğrencilerimizi eğitmek ve kendi araştırmalarımızı gerçekleştirmekle kalmıyoruz. Bu tür kurslar vasıtasıyla başta İslam ülkeleri olmak üzere pek çok kuruluşa destek vermekteyiz” diye konuştu.

YÜZER ÜNİVERSİTEYİ HAYATA GEÇİRECEĞİZ

Programın Enstitü laboratuvarında teorik bilgilerin verildiği eğitimle başladığını kaydeden Prof. Dr. Günay Çifci, “Kendi konularında uzman olan Türk ve Portekizli araştırmacılara deniz jeofizik, sismik ve sonar araştırmaları konusunda teorik eğitim verdik. Şimdi de bunların uygulama kısmını yapacağız. Bu uygulama kısmında, bin 500 metre uzunluğunda sismik deniz jeofiziği cihazlarımızı açarak çalışmalar yapacağız. Aynı zamanda körfezin tektonizması ve depremselliği konusunda topladığımız verileri hep birlikte işleyerek onlara da göstermiş olacağız. UNESCO desteğinde yüzer üniversite olarak adlandırılan bir program vardı. Önümüzdeki yıllarda bunu da gerçekleştirmek istiyoruz” dedi.

YENİ DEĞİŞİM PROGRAMLARI GELİYOR

Katılımcılara teorik eğitim veren Portekiz Aveiro Üniversitesi Jeofizik Profesörü Luis Pinheiro ise kursun mükemmel bir uygulama olduğunu dile getirerek, “Bilgilerimi bu gurupla da paylaştığım için çok mutluyum. Mükemmel bir olanak, yeni projelerin ve işbirliklerinin kapısını açacak. İleride araştırmacılar ve öğrenciler için bu tür çalışmalarda değişim programları yapmayı planlıyoruz” diye konuştu. DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü Araştırma Görevlisi Özkan Özer de, “Yüksek basınçlı hava kompresörü ile yarattığımız yapay deprem dalgalarının verilerini bin 500 metre uzunluğundaki alıcı kabloyla topluyoruz. Deniz tabanının röntgenini çekmiş oluyoruz. Bu verileri deprem üretecek fayları haritalarken ya da petrol ve gaz içeren yapıların yerini belirlerken kullanabiliyoruz” ifadelerini kullandı.

İlgili Yazılar