DEÜ’NÜN BİDEB GURURU: 418 PROJEYE TÜBİTAK DESTEĞİ

163

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) – Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı (BİDEB), “2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri ile 2209-B Üniversite Öğrencileri Sanayiye Yönelik Araştırma Projeleri” destekleme programlarına 2023 yılı 2’nci döneminde yapılan başvurular değerlendirildi ve destek almaya hak kazanan projeler belli oldu. Açıklanan verilere göre Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), toplamda 726 proje ile Türkiye’de en çok proje geliştiren 2’nci üniversite olurken, Ege Bölgesi’nde ise zirvede yer aldı.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) – Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı (BİDEB), “2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri ile 2209-B Üniversite Öğrencileri Sanayiye Yönelik Araştırma Projeleri” destekleme programlarına 2023 yılı 2’nci döneminde yapılan başvurular değerlendirildi ve destek almaya hak kazanan projeler belli oldu. Açıklanan verilere göre Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), toplamda 726 proje ile Türkiye’de en çok proje geliştiren 2’nci üniversite olurken, Ege Bölgesi’nde ise ilk sırada yer aldı. DEÜ’nün projelerine yönelik elde ettiği TÜBİTAK destek oranının yüzde 58 olduğunu kaydeden DEÜ Rektör Vekili ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üyesi Prof. Dr. Mahmut Ak, 2209-B kapsamında ise sundukları projelerin yüzde 84 oranında destek almaya hak kazandığına dikkat çekti. Sonuçlar neticesinde toplam 418 DEÜ projesinin destekleneceğini kaydeden Rektör V. Ak, “Üniversitemiz, Türkiye’deki yükseköğretim kurumları arasında en yüksek kabul oranına sahip kurumlardan birisi. 10 enstitü, 18 fakülte, 2 yüksekokul, 1 konservatuvar, 6 meslek yüksekokulu, ikisi araştırma uygulama hastanesi olmak üzere; toplamda 50’nin üzerinde eğitim birimi ile uygulama ve araştırma merkezini bünyesinde barındıran kurumumuz, köklü geçmişine pek çok başarı sığdırmıştır. DEÜ, kurulduğu günden bu yana bilime yön veren bir üniversite oldu. Bu doğrultuda öğrencilerimizle ve akademisyenlerimizle ne kadar gurur duysak azdır” dedi.

27 BİRİMDEN 24’Ü PROJE GELİŞTİRDİ

DEÜ’nün farklı fakülte ve meslek yüksek okullarından oluşan 27 akademik biriminden 24’ünde proje geliştirildiğini aktaran Rektör V. Ak, “Kurumumuz oldukça dinamik bir eğitim kadrosu, son teknoloji ile donatılmış araştırma merkezleri ve laboratuvarlara sahip, nitelikli eğitim vermeye odaklanan saygın bir yükseköğretim kurumudur. Tüm bu özellikler Üniversitemizi, öğrenciler tarafından en çok tercih edilen yükseköğretim kurumlarından birisi haline getiriyor. Akademik birimlerimizin tamamında çeşitli bilimsel araştırma projeleri ile Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları yürütülüyor. Bunlar arasında 24 ayrı birimimizde geliştirilen çeşitli projelerin TÜBİTAK desteği almaya layık görülmesi ise bizler için çok gurur verici bir durum” ifadesinde bulundu.

“BAŞARIMIZ TESADÜF DEĞİL”

DEÜ’nün bu yıl TÜBİTAK destek oranını, geçtiğimiz dönemlerdeki destek alan proje sayısına göre önemli ölçüde artırdığını belirten Rektör V. Ak, bu sayının bugün 400’lerde olmasını sevinçle karşıladıklarını söyledi. DEÜ’nün başarısının tesadüf olmadığını kaydeden Rektör V. Ak, “Kurumsal Veri Yönetim Koordinatörlüğümüz ve DEÜ Sürekli Eğitim Merkezimiz (DESEM) tarafından verilen eğitimler ve yürütülen çalışmaların meyvelerini topluyoruz. Arkadaşlarımız proje üretiminin önündeki engelleri saptayarak, bunların ortadan kaldırılması ve proje üretiminin artırılması için ciddi bir emek harcadılar. DESEM bünyesinde açtığımız, TÜBİTAK 2209 Eğitim kurslarımız ve geçtiğimiz yıl bir hafta boyunca devam eden proje odaklı ‘Bir Fikrim Var’ etkinliklerimiz bu konudaki hassasiyetimizi gözler önüne serdiği gibi destek almaya hak kazanan projelerimizin sayısının çokluğu da bu yoldaki doğru adımlarla ilerleyişimizin kanıtıdır” diye konuştu.

İlgili Yazılar