DEÜ’NÜN KEŞFİ DÜNYA KÜLTÜR MIRASINA IŞIK TUTACAK

969

Dokuz Eylül Üniversitesi, astronomi biliminin kurucusu ve insanlık tarihinin en önemli filozoflarından Aratos’un anıt mezarı için Soli Pompeiopolis Antik Kenti’nde kazı çalışmaları yürütüyor. Mersin’in merkez Mezitli ilçesinde 20 Temmuz’da başlayan kazıların 1999 yılından beri devam ettiğini belirten DEÜ Edebiyat Fakültesi Dekan Vekili ve Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı, “UNESCO Kültür Mirası’na girmeye önemli adaylardan biri olacak bir çalışma yapıyoruz” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) tarafından Mersin’in Mezitli ilçesinde yer alan Soli Pompeiopolis antik kentinde M.Ö. 315- 245 yıllarında yaşamış olan astronomi biliminin kurucusu, matematikçi, bilim insanı ve şair Aratos’un anıt mezarı ortaya çıkarılıyor. Tarihi Neolitik döneme kadar uzanan Soli Pompeiopolis Antik Kenti’nde bu yılki kazılar 20 Temmuz’da başladı. Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekan Vekili ve Müzecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı başkanlığında sürdürülen kazıların bu yıl sadece Aratos’un anıt mezarında gerçekleştirildiği belirtilirken, şu ana kadar anıt mezarın iç duvarının dairesel biçimli yapısının ortaya çıkarıldığı ve anıt mezar yapısında yazıtlı mimari parçaların bulunmasının hedeflendiği kaydedildi.

DÜNYA KÜLTÜR MİRASINA HEDİYE

Arkeolojik kazılara ve bilimsel araştırmalara her zaman önem verdiklerini kaydeden DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Bilimsel ve kültürel çalışmalar konusunda ilklere imza atan Üniversite olarak, dünya kültür mirası açısından son derece önemli bir yere sahip olan gök bilimci, filozof ve şair Aratos’un anıt mezarının gün yüzüne kavuşması için bir kazı çalışması yürütüyoruz. Prof. Dr. Remzi Yağcı başkanlığında Mersin İli Mezitli ilçesinde yürütülen proje kapsamında ortaya çıkartılacak anıt mezar ile hem insanlığın ortak mirasının gün yüzüne çıkarmayı hem de kentimizi turizm merkezine dönüştürmeyi hedefliyoruz. Elbette buradan elde edilen bilgileri, uluslararası bilim camiası ile de paylaşacağız. Uzaktan bağlantı yöntemiyle yakından takip ettiğimiz ve sonuçlarını merakla beklediğimiz kazı çalışmasına katılan mensuplarımızı yürekten kutluyoruz. Bu süreçte ekibimize destek olan kamu kurum ve kuruluşlara da ayrıca teşekkür ediyoruz. Üniversite olarak, arkeolojik araştırmalarımızı sürdürecek; insanlığın ortak mirasına sahip çıkmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

MEZAR ARANIYOR

Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı da, “Dip tarihi yaklaşık 9 bin yıl öncesine dayanan Soli Pompeiopolis Antik Kenti’nde bu yıl kazılarımızı, insanlık tarihinin en önemli filozoflarından, şair ve astronomi biliminin kurucusu Aratos’un anıt mezarında gerçekleştiriyoruz. Aratos, kralların himaye ettiği bir şahsiyettir. Solililer de kendi şehirlerinden çıkan bu değerli şahsiyete bir anıt mezar yaptırıyor. 19’uncu yüzyıl seyyahları ve coğrafyacıları tarafından bu bölge ziyaret edildiğinde mezarın yeri işaretlenmiş. Dokuz Eylül Üniversitesi olarak Mersin’in Mezitli ilçesinde Aratos’un mezarının mimari açıdan gün yüzüne çıkartılması, daha sonra çevre düzeni ile restorasyonunun yaptırılmasını amaçlıyoruz. Çıkarılan eserler ülke ve dünya kültür mirasına büyük katkı sağlayacaktır” dedi.

UNESCO’YA ADAY

Prof. Dr. Remzi Yağcı, “UNESCO Kültür Mirası’na girmeye önemli adaylardan biri olacak bir çalışma yapıyoruz. Aratos’un anıt mezarının ortaya çıkarılması kuşkusuz sadece Mezitli ve Mersin için değil, Türkiye ve dünya için de çok önemli bir buluş olacaktır. Dünyanın ilgisinin buraya döneceğini, sırf Aratos’un anıt mezarını görmek için çok sayıda kişinin Mezitli’ye geleceğini düşünüyoruz” diye konuştu.

İlgili Yazılar